Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще се

...
Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще се
Коментари Харесай

9000 квестори следят за реда по време на матурата по български език и литература

Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще се организира в 750 учебни заведения и 4200 зали . Във връзка с матурата са ангажирани над 9000 квестори, оповестяват от МОН.

Изпитът на 19 май стартира в 08:30 часа, като зрелостниците би трябвало да бъдат в изпитните зали най-малко 30 минути по-рано. Те би трябвало да си носят документ за идентичност и служебната записка, която може да бъде и на електронен притежател.

От МОН разясняват, че на държавния зрелостен изпит се написа с черен химикал.

Изпитът по български език и литература е разграничен на три модула. Първите два са по 60 минути, а третият - 120 минути. За възпитаници със СОП са планувани до 30 минути повече за всеки модул.
 На матура по български език и литература се явяват над 50 хиляди зрелостници
На матура по български език и литература се явяват над 50 хиляди зрелостници

2400 дванадесетокласници са поискали да положат спомагателна матура

Максималният брой точки на матурата е 100 точки. Изпитът се счита за изискан при най-малко 30. Тестът се състои от 22 задания с избираем отговор, 16 с къс свободен отговор и 2 с уголемен свободен отговор. Последният 41 въпрос включва писане на есе или интерпретативно съчинение, като за втора поредна година за тях ще има две обособени тематики.

Съчинението е върху изучавана творба. При него от зрелостниците се чака да интерпретират заложената тематика по отношение на текста на творбата. От тях се изисква да формулират ясна теза, да я аргументират, да разясняват употребяваните изразни средства. Темата за есе не е обвързана с съответен книжовен текст и при нейното интерпретиране няма ограничавания.

МОН ще разгласи резултатите от матурата до 9 юни.
 Близо 600 учители ще правят оценка матурите на 12 клас
Близо 600 учители ще правят оценка матурите на 12 клас

Изпитните работи ще бъдат оценени в електронна среда
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР