Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и румънският външен министър

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и румънският външен министър
Коментари Харесай

САЩ и Румъния обявиха, че ще се борят с руската агресия в Черно море

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и румънският външен министър Богдан Ауреску се срещнаха във Вашингтон и се договориха за съдействие за гарантиране на сигурността в Черноморския район и противодействие на съветската експанзия, предава

„ Държавният секретар похвали Румъния като правилен съдружник в НАТО. Двамата се договориха да си сътрудничат по въпросите на сигурността в Черно море, в това число и в светлината на съветската експанзия против Украйна и други [държави] от източния фланг на НАТО “, съобщи Държавният департамент в изказване, публикувано след консултациите.

Освен това страните обсъдили стратегическото партньорство сред Вашингтон и Букурещ за „ подсилване на връзките в региона на защитата и енергетиката, противодействие на общите закани и провокации “ и „ потвърдиха желанието си да засилят енергийната сигурност на Европа “.

В същото време на конференция в Москва съветският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че изграждането на американски военноморски бази в Румъния и България ще наруши подписания през 1997г. Основополагащ акт Русия - НАТО.

" Сега вече става дума за заинтересоваността на Съединените щати от създаването на военноморски база в Румъния и България като за нещо, което се подразбира от единствено себе си. Това е директно нарушаване на документ, който беше подписан и който всички превъзнасяха като пример не само за спокойно взаимно битие, само че и за основаване на партньорство сред Руската федерация и Северноатлантическия алианс ".

Според Лавров ученията на НАТО в Черно море целят засилване на политиката на възпиране на Русия.

" В връзките си с натовниците през годините сме се научили да се готвим за всевъзможни провокации. Смея да ви уверя, че тази подготвеност е обезпечена ".

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР