Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова днес Китай да

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова днес Китай да
Коментари Харесай

САЩ призоваха Китай да спазва арбитражно решение за Южнокитайско море

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън прикани през днешния ден Китай да съблюдава решението на трибунал, който през 2016 година отхвърли претенциите му за огромни елементи от Южнокитайско море, съобщи АП.

Съединените щати са длъжни да пазят Филипините, с които имат съюзен контракт, в случай че техни бойци, военни кораби и самолети бъдат атакувани в противоречиви води, акцентира Блинкън.

Изявлението беше оповестено от американското посолство в Манила на шестата годишнина от постановяването на арбитражното решение според Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право. Съдът в Хага се произнесе въз основа на иск, импортиран от Филипините през 2013 година, против все-агресивните съгласно тях дейности на Китай в оспорвани води в Южнокитайско море.

Китай не взе участие в съвещанията на арбитража и не признава неговото решение. През последните години той влезе в нови териториални разногласия с Филипините и други страни от Югоизточна Азия, отбелязва АП.

" Ние още веднъж призоваваме Китайската национална република (КНР) да съблюдава своите отговорности в сходство с интернационално право и да спре с провокативното си държание ", сподели Блинкън. " Ние също по този начин удостоверяваме, че (евентуално) въоръжено нахлуване против филипинските въоръжени сили, кораби или самолети в Южнокитайско море ще принуди Съединени американски щати да изпълнят уговорките си за взаимна защита " с Филипините според двустранния контракт за взаимна отбрана, подписан през 1951 година, добави той.

Регионът се трансформира в " гореща точка " в съперничеството сред Съединените щати и Китай - двете най-големи международни сили. Освен Китай и Филипините, Виетнам, Малайзия, Тайван и Бруней също имат припокриващи се териториални искания в Южнокитайско море, за което се счита, че е богато на подводни залежи на газ и нефт. Освен това по този невралгичен морски път всяка година са превозени артикули за 5 трилиона $.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР