Държавният глава упражни правомощието си и върна за ново обсъждане

...
Държавният глава упражни правомощието си и върна за ново обсъждане
Коментари Харесай

Радев наложи вето върху Закона за защита на личните данни

Държавният глава упражни пълномощието си и върна за ново разискване в Народното събрание разпоредбa от Закона за изменение и допълнение на Закона за отбрана на персоналните данни с възражения против откритите с § 26 критерии при обработването на персонални данни за журналистически цели и за задачите на академичното, художественото или литературното изложение.

Президентът акцентира, че европейският правилник, който е причина за признатите промени, изисква страните членки на Европейски Съюз посредством закон да реализират сдобряване на правото на отбрана на персоналните данни с правото на изложение и информация. Едновременно с това обаче регламентът не съдържа, нито предлага да има превес и превъзходство в упражняването на едното право над другото, т.е. отбраната на персоналните данни да е за сметка на свободата на изложение и информация.

С дефинираните 10 критерии, по които публицист, теоретичен служащ и публицист следва да преценя и да потвърждава, че е употребявал правомерно персонални данни, се основава ненужна свръхрегулация. Изискването да се извършват тези критерии, даже и поотделно, съставлява ограничаване. То визира същностното ядро на свободата на изложение и информация като главно право, прието още в епохата на Просвещението в Европа, изпразва го от наличие и неговото практикуване губи смисъл.

Според президента не е реализирано нужното равновесие и наредбата с 10-те критерии се явява несъразмерна, небалансирана мярка. Свръхрегулацията на хипотезите, в които ще има конкуренция сред отбраната на персоналните данни и свободата на изложение и информация, води до мощно наклоняване на везните в интерес на правото на отбрана на персоналните данни като „ се жертва “ свободата на изложение и информация. Така под формата на критерии за пропорционалност със отбраната на персоналните данни се прикриват законови ограничавания на съществени конституционни свободи. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР