Държавният газов оператор Булгартрансгаз“ започва пазарен тест за оценка на

...
Държавният газов оператор Булгартрансгаз“ започва пазарен тест за оценка на
Коментари Харесай

„Булгартрансгаз“ стартира пазарен тест за допълнителен пренос на газ

Държавният газов оператор „ Булгартрансгаз “ стартира пазарен тест за оценка на търсенето на прибавен потенциал в точките на междусистемно свързване. Процедурата е в осъществяване на европейски правилник и с нея би трябвало да се оцени възможното пазарно търсене.

Целта на теста е резултатите да покажат има ли интерес за транспорт на спомагателни количества природен газ през мрежата на „ Булгартрансгаз “.

Настоящите и евентуалните ползватели на газопреносната мрежа могат да подават своите необвързващи прогнози за търсене на прибавен потенциал в точките на междусистемно свързване.

Информацията следва да бъде показана в границите на осем седмици от началото на годишния търг за годишни капацитетни артикули, т.е. до 28 август 2023 година

„ Булгартрансгаз “ е решила да се откаже от опцията да вкара такса за оценка и култивиране на необвързващи прогнози за търсенето, с цел да улесни в оптималната степен пазарните участници.

За подобен възможен пазарен интерес се заприказва още през април, когато в България беше подписан т.нар. Solidarity Ring (STRING). Меморандумът сред пет страни – България, Румъния, Унгария и Словакия, Азербайджан (SOCAR) е за увеличение на доставките на азерски природен газ и какъв е пазарният интерес към него беше един от въпросите, на които би трябвало да се откри отговор, с цел да може планът да бъде финансиран от ЕК. 
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР