Държавният газов доставчик Булгаргаз не е успял да запази слотове

...
Държавният газов доставчик Булгаргаз не е успял да запази слотове
Коментари Харесай

"Булгаргаз" не успя да запази слотове на терминала "Ревитуса"

Държавният газов снабдител " Булгаргаз " не е съумял да резервира слотове на първия търг за 2023 година на гръцкия терминал за полутечен газ " Ревитуса ".

Това излиза наяве от публикации в гръцки медии за резултатите от него.

На аукциона, извършен на 31 октомври, три компании са обезпечили 18 слота за разтоварване на LNG на терминал " Ревитуса " - DEPA Emporias, Mytilineos и българската MET Energy, съобщава .

Както става видно измежду тях не е държавният газов снабдител " Булгаргаз ".

Това е първият търг за доставките през идната година, към който има необикновен интерес най-вече от локални групи, както и от задгранични снабдители на природен газ. Раздадените
слотове са за доставка на 14 тераватчаса (TWh) полутечен природен газ, добавя изданието.

При този търг DEPA Emporias взима 8 слота (4 TWh), Mytilineos - 5 слота (5 TWh) и MET - 5 слота.

Днес се чака да бъде проведен нов търг за 8 слота за общо 5 TWh, а на 14 ноември ще се организира търгът за годишното програмиране за идващите години до 2027 година, което се чака да завърши през януари.

Изпълнителният шеф на " Блгаргаз "  Деница Златева преди време разгласи, че компанията ще взе участие във всички търгове, с цел да обезпечи
слотове освен на този терминал, само че и на терминали в Италия и Турция. Златева неколкократно е посочвала, че когато компанията има осигурени слотове за разтоварване, доста по-лесно ще може да реализира и по-ниска цена от доставчиците.

" Неуспехът на " Булгаргаз " е невиждан, още повече откакто потенциалът на " Ревитуса " бе подсилен и имаше опция да закупим нужните
слотове. Газовите доставки още веднъж са сложени в риск ", разяснява по този мотив депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР