Държавният департамент на САЩ публикува годишния си доклад за зачитането

...
Държавният департамент на САЩ публикува годишния си доклад за зачитането
Коментари Харесай

САЩ с доклад за човешките права у нас през 2021 г.

Държавният департамент на Съединени американски щати разгласява годишния си отчет за зачитането на човешките права за 2021 година В документа е разказана и оценена обстановката в 198 страни и територии по света.

В началото на частта за България е записано, че управляващите у нас са подхванали стъпки за гонене и санкции за чиновници, направили нарушавания на човешките права и участващи в корупционни схеми. „ Действията на държавното управление обаче са незадоволителни и безнаказаността е проблем”, означават от американския Държавен департамент.

В отчета за България са оценени изискванията в пандизите и арестите; отношението към арестуваните и лишените от свобода; обвиняванията за полицейско принуждение по време на митингите през лятото на 2020 г.; следствието на нелегално подслушване, в това число на политици, публицисти и магистрати; протичането на изборите за парламент и президент; тематиката за корупцията по високите етажи на властта; спазването правата на работещите; сигнали за дискриминация на хора на разнообразни правила.

По отношение на опазването на правата на наказани или арестувани в отчета се цитират данни на Българския хелзинкски комитет, съгласно които „ полицията безнаказано малтретира физически арестуваните в арестите и тази процедура е необятно разпространена”. БХК се базира на лично изследване, съгласно което една трета от арестуваните в полицейски сектор в Бургас се оплакват от физическо принуждение, в това число посредством токови удари.

„ През август основният прокурор рапортува на Народното събрание, че 12 от 15-те следствия за полицейско принуждение, почнали след антиправителствените митинги през 2020 година, са прекъснати заради липса на доказателства ", написа още в документа.

„ През септември специфична комисия в Народното събрание откри, че управляващите са разпоредили подслушване и наблюдаване на минимум 934 лица, в това число политици, магистрати и публицисти, по време на антиправителствените митинги през 2020 година През юли Прокуратурата отхвърли каквито и да било противозаконни дейности, признавайки, че е употребила механически способи в настоящо следствие за държавен прелом. През септември Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства съобщи, че тяхна инспекция е открила, че най-малко двама участници в митинга са били обект на нелегално подслушване, в това число политик”, продължава отчетът.

В него се приказва и за следствието за полицейско принуждение против стачкуващи под колоните на Министерския съвет. Американските специалисти означават, че по проблема е била основана специфична комисия в Народно събрание. „ На 13 август членовете ѝ гледаха фрагменти от охранителните камери от постройката на Министерски съвет, на които се вижда по какъв начин няколко униформени служители на реда влачат протестиращи с белезници зад една от колоните, ритат ги и ги удрят с бухалки. Сред арестуваните протестиращи има и момиче с раздрани облекла, до което се доближава служител на реда и снима със телефона си”, написа в отчета.

Според служебния вътрешен министър Бойко Рашков, който свидетелства пред комисията на 17 август, не всички забъркани чиновници на Министерство на вътрешните работи са били разпознати. Само четирима са били дисциплинарно осъдени през юли 2020 година – трима са наказани, а един е отхвърлен. Рашков споделя още, че няма доказателства за това някой от служителите на реда да е бил преследван. На 15 август Прокуратурата разгласява известие, в което се твърди, че против четири лица са повдигнати обвинявания, само че не се прецизира по кое време се е случило това и кои са въпросните хора.

По тематиката за провеждането на избори за парламент и президент в отчета се отбелязва, че не са получени сигнали за съществени нарушавания.

Във връзка с анализите на следствия за корупция по високите етажи на властта у нас Държавният департамент на Съединени американски щати цитира данни, изнесени от Прокуратурата. Според тях тя е работила по 274 досъдебни производства през 2020 година, вследствие на които са импортирани 17 обвинителни акта с 56 лица и са постановени 5 неоправдателни присъди.

В отчета се загатват и изказванията за нерегламентирани публични поръчки и предплатено преведени от предходните ръководещи огромни суми за към момента неизвършени действия и услуги. Споменава се и присъдата за митнически чиновници за приемане на подкупи от водачи, преминаващи през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Лесово ". Упоменат е и въпросът с някогашния ръководител на Държавната организация на българите в чужбина Петър Харалампиев и още трима чиновници на организацията. Четиримата са упрекнати в приемане на подкупи и търговия с въздействие за подкрепяне на непознати жители при приемане на български паспорти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР