Държавният бюджет за следващата година пак е една консервативна класика.

...
Държавният бюджет за следващата година пак е една консервативна класика.
Коментари Харесай

Бюджет ’20: Концерт за пиано и вувузели

Държавният бюджет за идната година отново е една консервативна класика. Той се движи по клавишите на сметките от предходните години, мелодията е същата - все по този начин скучна. Само понякога надава писък някоя вувузела, с цел да изтъкне някое небивало негово преимущество.

Основният звук е повече от оптимистичен – заложен е 3.3% стопански напредък, на инат на развиването на Стара Европа, където растежът е в мъртвило като пред стихия.

Тук незабавно може да се опонира - че Румъния е заложила напредък от 5%, а ние си падаме по по- тихата музика. С други думи, в главния стопански закон на страната не виждаме фискална политика, т.е. обвързване на бюджета с икономическото развиване. Няма промени, няма публичен стрес. Чува се единствено приспивна музика.

Тихо и монотонно върви мелодията, без кулминационна точка в музикалната форма. За първи път от десетилетия насам български бюджет е с нулев недостиг – каквото изкараме, това ще харчим. А ще харчим над 700 млн. лева повече в сравнение с през сегашната година. Разбиращите от такива цифри дефинираха, че бюджетът на страната за следващата година е преписан от тазгодишния с козметични корекции.

И се влачи протяжната ария за българската непоклатимост...

„ Даваме благо и драго за образованието! Учителските заплати скачат със 17 на 100! Разходите за обучение към този момент са 3.8% от Брутния вътрешен артикул! “

Това е писъкът на първата вувузела.

Не става единствено с ястие, както се споделяше в една реклама. Защото за зла неволя в дните на бюджетните разпри в Народното събрание излезе една влиятелна външна оценка за образованието ни. PISA написа, че половината гимназисти са функционално необразовани и едвам 3% от тях разграничават „ факт “ от „ мнение “. Това значи, че те няма да могат да извършват служебни задания даже и с ниска трудност, а ще могат да реагират единствено на елементарни команди от рода на „ Копай! “ и „ Донеси! “. Нещо повече – 15-годишните не могат да се оправят и с обикновени битови проблеми – четат листовката за лекарството и не я схващат. И по този начин изостават с най-малко 2 години от техните връстници на Запад.

Да не приказваме, че тролските отзиви без изпитание замъгляват съзнанието им и обстоятелствата блеснат с цялостна мощ по време на избори.

Вувузела 2: „ В този така непредсказуем свят, България залага на сигурността си! Разходите за превъоръжаване към този момент доближиха 3.2% от Брутният вътрешен продукт, доста над летвата на Тръмп от 2 на 100! Затова преди дни в Лондон бяхме измежду 6-те страни отличнички в НАТО, които американският президент предложения на сгляда “.

Тук изразходването на пари на парче е най-крещящо безумно. Сухопътните и военно-морските ни сили тънат в мизерия, а в действителност евентуалните закани са през морето и по суша от юг, където се тълпят бежанците.

Вувузела 3: „ Здравеопазването ни е приоритет! Парите както всяка година се усилват и в този бранш - този път с съвсем 500 млн. лева! “ .

Но парите за здраве затвърждават статуквото. Тъжно е, че против 5 милиарда бюджетни лв. обществен запас стоят още най-малко толкоз персонални заплащания. Значи веднъж с осигуровките си финансираме лечебните заведения, а когато имаме потребност от лекуване в тях, плащаме повторно от джоба си още толкоз - при неразбираем резултат от лекуването, в лечебни заведения – търговски сдружения, в които доминират бизнес ползите и посредством клинични пътеки, които ги зареждат с запас...

Най-мощната вувузела обаче бучи в обществената област. „ Вдигаме минималната пенсия, минималната заплата, заплатите в държавния бранш, подвигаме, подвигаме! “

Да-а-а, и напълно не най-после - в бюджет 2020 има мощен разходен акцент върху служителите. Те ще са първа грижа на Партията и Държавата през идващите не една, а две години, тъй като там е твърдото ядро от гласоподавателите на ръководещата партия. А парламентарните избори не са толкоз надалеч.

Планирано е и нарастване на възнагражденията в правосъдната система с към 10 на 100.

С 15% ще бъдат увеличени заплатите на обществените служащи в Агенцията за обществено подкрепяне през идната година.

От 1 юли 2020 година всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2019 година, „ скачат “ с 6,7 на 100.

За да има наслада на всички места.

Поантата е, че Бюджет 2020 е копие на предходни бюджети, в него не са заложени никакви промени. Той не е инструмент за икономическа политика. Той не прави промени. Не обезпечава цели. Иде тирада единствено за безотговорно наливане на повече средства - необмислено, без да се търси резултат и успеваемост

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР