Държавните и правителствените ръководители от ЕС постигнаха споразумение по миграцията,

...
Държавните и правителствените ръководители от ЕС постигнаха споразумение по миграцията,
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС постигнаха споразумение за миграцията

Държавните и държавните ръководители от Европейски Съюз реализираха съглашение по миграцията, след траяли над 10 часа договаряния в Брюксел, оповестиха международните организации.
"Лидерите на 28-те страни от Европейски Съюз се споразумяха по заключителния документ от срещата на върха, в това число за миграцията ", съобщи ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск.
Испанският министър председател Педро Санчес съобщи, че ще бъдат отпуснати повече средства за справяне с миграцията.

"Италия към този момент не е сама след тази среща на върха ", съобщи италианският министър председател Джузепе Конте, който в началото блокира приемането на заключителния документ на срещата на върха на Европейски Съюз по всичките тематики от дневния ред поради различия по отношение на решаването на миграционната рецесия. Той означи, че Италия ще реши по-късно дали да сътвори центрове за банкет на мигранти на територията си. Конте сподели, че Италия не е притисната незабавно да вземе това решение, добавя Ройтерс.
Конте заяви, че Европейски Съюз е поел ангажимент за финансиране на фонд за помощ на африканските страни, съобщи ТАСС. Това бе едно от настояванията на Рим към Европейски Съюз. Конте съобщи и, че водачите на Европейски Съюз са се договорили да реформират Дъблинското съглашение за мигрантите. "Установява се нов изчерпателен принцип за оказване на банкет и избавяне на мигрантите. И се признава основния принцип - всеки дошъл в Италия идва в Европа ", сподели Конте.

Конте приветства това, че в постигнатото съглашение се планува интегриран метод, както Италия е желала и че Европа ще е по-отговорна и по-солидарна, добавя Франс прес. Той сподели, че Италия е удовлетворена от изхода от срещата и призна, че договарянията са били дълги.

Относно интервенциите за избавяне на мигранти Конте сподели, че в този момент те почиват на правилото на делене на отговорността и ще бъдат координирани от страните взаимно. Всички кораби са длъжни да почитат законите и да не месят в интервенциите на либийските служби за брегова защита, сподели Конте, наблягайки, че това би трябвало да се съблюдава най-много от корабите на неправителствените организации, съобщи ТАСС.
"Победи европейското съдействие ", означи френският президент Еманюел Макрон, излизайки от заседателната зала. "Европа ще би трябвало да живее с мигрантски напън дълго време. Ние би трябвало да успеем да се оправим с това предизвикателство, оставайки правилни на полезностите си ", добави той.

"Това бе първо плод на обща работа и европейското съдействие надви над несъгласието или над националните решения, които нямаше да бъдат нито ефикасни, нито трайни ", сподели Макрон, съобщи Франс прес.
Сред решенията за справяне с миграцията, е предложение за следени центрове на европейска територия за по-добро образуване на приема на мигранти, напомня организацията.
"Солидарността, която я дължахме на страните, в които първо влизат мигранти, бе задействана на тази среща на върха ", добави Макрон.

Германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че идващите в Европа мигранти не би трябвало сами да избират в коя страна да останат, съобщи ТАСС. Меркел добави, че страните от Европейски Съюз желаят до 2020 година да подсилят Европейската гранична работа /Фронтекс/ и да заделят втория транш за Турция в границите на съглашението за бежанците.

Меркел приветства постигнатото съглашение на срещата на върха, съобщи ДПА. Тя обаче означи, че има още работа за извършване по пътя на единната система за даване на леговище в съюза. "Но аз съм оптимист след през днешния ден, че ние можем фактически да продължим с работата ", сподели Меркел.

Тя заяви, че европейските водачи са се споразумели за по-строги инспекции на придвижването на претендентите за леговище в рамките на Европейски Съюз. Меркел съобщи, че е ясно, че всеки би трябвало да се придържа към разпоредбите и че нито един претендент за леговище не може да избира европейската страна, в която да кандидатства за отбрана.

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц сподели, че Европейски Съюз е съумял да съгласува въпроса за основаване на центрове за мигранти отвън Европейски Съюз, съобщи ТАСС. Курц описа, че полемиката е била дълга и напомни, че доста страни упорстват за понижаване на притока на мигранти към Европа. Курц напомни, че сходно искане имат освен страните от Вишеградската четворка само че и Холандия, Дания, България, всички, които се афишират за мощна и настояща външна граница. "Радвам се, че за първи път ни се отдаде да разгледаме въпроса за центрове за мигранти отвън Европейски Съюз. Ние дълго време искахме такива зони за сигурност или центрове за разполагане на мигранти да съществуват отвън Европа и тази концепция се реализира и участва в текста на съглашението ", сподели Курц.

Полският министър председател Матеуш Моравецки сподели, че страните от Европейски Съюз са постигнали компромисно решение по казуса за миграцията, постановяващо, че разпределянето на бежанците из страните членки ще става на доброволна основа, съобщи ТАСС. Моравецки дефинира това като доста добър компромис.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР