Държавните финанси завършват 2023 г. в по-добра форма от планираното

...
Държавните финанси завършват 2023 г. в по-добра форма от планираното
Коментари Харесай

Бюджет 2023 завършва с 2.2% дефицит, основно заради по-малко разходи

Държавните финанси приключват 2023 година в по-добра форма от плануваното с недостиг под 3% от Брутният вътрешен продукт и в синхрон с условията за участие в еврозоната. Минусът към края на декември възлиза на 2.2% по европейската методология и 2.8% на касова основа, излиза наяве от предварителни данни на Министерството на финансите. Резултатът е реализиран макар че България не получи в границите на годината предстоящото заплащане по Плана за възобновяване. А сметките включват и осъществени предплатени заплащания в размер на 1.2 милиарда лева за общински планове, планувани за тази година.

По-добрият резултат беше ненапълно предстоящ, защото към края на ноември държавните финанси бяха с 0.5% недостиг. Бюджет 2023 година беше плануван на минус 2.5% на касова основа и 3% на начислена. По предварителните данни може да се съди, че по-малкият минус идва главно от несъблюдение на разноските, а изоставането на приходите от Данък добавена стойност наподобява по този начин и не е наваксано напълно. Подробните данни за осъществяването по пера обаче ще станат ясни едвам в края на януари.

Според финансовия министър Асен Василев по-ниският недостиг се дължи главно на нарасналата събираемост и на по-ниските от плануваните разноски за прехрана, откакто цените на ток, газ и горива паднаха.
Реклама
Финансовото министерство не оповестява точна сума на недостига, само че в случай че се съди по числата за приходите и разноските, той възлиза на към 5.4 милиарда лева С направеното предплатено заплащане за общински планове на процедура министерството се възползва от постигнатия добър резултат тази година, с цел да си остави буфер за идната. Не излиза наяве дали парите към този момент са платени или са заделени в специфична (извънбюджетна) сметка на Министерство на регионалното развитие.
По-малко доходи и разноски
Общо събраните доходи по консолидираната фискална стратегия са 67.1 милиарда лева при заложени малко над 69 милиарда по проект. Сумата е с 2.3 милиарда лева повече по отношение на миналата година, само че и с 2.37 по-малко по отношение на проекта. От тях 724 млн. евро (или 1.44 млн. лева.) са предплатената вноска от ПВУ, която се чака при започване на тази година. Останалата сума са по-малко средства във Фонд " Сигурност на електроенергийната система " и по-малко Данък добавена стойност.

От известието на финансовото ведомство ставя ясно, че има несъблюдение на постъпленията от Данък добавена стойност от импорт. Така приходите, събрани от Агенция " Митници " се чака да бъдат с към 650 млн. лева по-малко от плануваните за 2023 година При Данък добавена стойност от покупко-продажби в страната осъществяването е " над 99% от плануваното ". Постъпленията от налог върху приходите на физическите лица и обществени и здравни осигуровки са изпълнени на 99%.

В съпоставяне с 2022 година данъчните доходи са с билизо 12% повече.
Реклама
Направените разноски общо за годината възлизат на 72.5 милиарда лева и са изпълнени на 97.9% от проекта. Сумата е с 9.6% повече спрямо 2022 година Най-значително повишаване има при финансовите разноски, обществените разноски, както и при разноските за личен състав. Тук обаче влизат и тези 1.2 милиарда лева за общините, които действително ще се харчат през тази година.

По-подробните данни към ноември демонстрират, че в приходната част най-значително като % изостават постъпленията от мита, които са едвам под 74% от годишните разчети; а като сума най-далеч от задачата са приходите от Данък добавена стойност.
Свързани публикации Най-големи контракти и публични поръчки за 2023: Кой получи 20 милиарда лева 30 декември 2023, 07:07 Индексацията на пътните контракти - не за всички и не поравно 28 декември 2023, 16:48 Бюджет 2024 е признат. Какво има в него 21 декември 2023, 17:03 Антипазарните ограничения в енергетиката остават и следващата година 21 декември 2023, 16:52 Данъчни закони: Без промени за заведенията и авторските контракти 30 ноември 2023, 19:54
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР