Държавни и местни органи на властта нарушават конституцията както със

...
Държавни и местни органи на властта нарушават конституцията както със
Коментари Харесай

Камарата на геодезистите предупреди, че е нарушена конституцията в казуса "Корал"

Държавни и локални органи на властта нарушават конституцията както със своите дейности, по този начин и с безучастие по отношение на статута на плажа " Корал ". Това декларира в своя обществена позиция Камарата на геодезистите в България.

Организацията се базира на обществена информация в уеб страницата на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, от която се вижда, че съвсем цялата територия на няколко поземлени парцела в село Лозенец са ситуирани върху дюни, директно граничещи с морски плаж за природосъобразен туризъм " Корал ". Върху тези парцели е планувано застрояване.

Припомня се, че съгласно Закона за устройство на черноморското крайбрежие

министърът на туризма декларира изменението на кадастралната карта.

Това значи, че обвързване на въпросния министър е да подаде заявление, с което върху картата да се отрази границата на крайбрежната плажна линия. От позицията се схваща, че до този миг няма подадено такова заявление.

" Тези " пропуски " вършат допустимо погазването на Конституцията на Република България от страна на органите на изпълнителната власт - централна и локална. Това прави допустимо и незаконосъобразното планиране на Общия организационен проект на община Царево, област Бургас, макар че за разработване на общ организационен проект се употребяват всички вероятни данни за територията ", показват геодезистите.

В плана на проекта пък се набива на очи, че

не е отразена крайбрежната плажна линия,

неверно е отразена границата на охранителна зона " А " (която по закон отстои на 100 м от брега - бел. ред.), а крайбрежната плажна линия е включена в рамките на обитаемото място. Ивицата е планувана за застрояване - 300 кв.м върху 1 дка от парцела и 1000 м разгъната застроена повърхност.

Геодезистите напомнят, че плажната линия е изключителна държавна благосъстоятелност, което значи, че дейностите и бездействието на изпълнителната власт по случая " Корал " са противозаконни. Това се отнася и за някои от процедурите по основаването на Общия организационен проект на община Царево, област Бургас, се добавя в позицията.Изнесените обстоятелства по безспорен метод демонстрират, че територията на парцелите (с номера по кадастър 44094.3.954, 44094.22.33 и 44094.22.18) е обществена държавна благосъстоятелност, която не може да бъде оповестена за частна.

Заграждението ѝ е нелегално

и отчуждаването на парцелите в интерес на страната е наложително. Фактите са открити, дадена им е гласност, нарушаванията са открити и всеки чиновник на изпълнителната власт - централна и локална, знае това, показват геодезистите.
Според тях в този случай под въпрос са сложени и актовете на изпълнителната власт, с които тази територия е оповестена за урбанизирана и е променено предназначението ѝ. Това, показва камарата, ще стане известно, откакто общинската администрация на община Царево извърши задължението си да разгласява на формалната си електронна страница подробните устройствени проекти, създали допустимо урегулирането на посочените поземлени парцели.

Геодезистите слагат и

пет претенции към ръководещите.

От министъра на туризма се изисква да съобщи изменението на кадастралната карта и кадастралните регистри за отразяването на крайбрежната плажна линия.

Министърът на районното развиване и благоустройството да сезира прокуратурата за анулация на актовете за одобрение на подробните устройствени проекти, с които са урегулирани посочените парцели и е променено предназначението им, упорстват още от камарата.

От него се желае и да отчужди частните парцели, попадащи в територията, която е изключителна държавна благосъстоятелност, а също и да сформира акт за изключителна държавна благосъстоятелност за територията на крайбрежната плажна линия. Геодезистите упорстват и същият министър да сезира основния прокурор за нарушаването на конституцията и Закона за устройство на черноморското крайбрежие, неизвършените дейности в отбрана на публичния интерес и нанесените вреди на жителите на България поради усложнения достъп до плажа " Корал ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР