Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) обяви интересни

...
Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) обяви интересни
Коментари Харесай

17% кантарите по пазарите и борсите лъжат с грамажа

Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) разгласи забавни данни за теглилките по българските пазари, тържища и борси. Почти 17% от везните не дават отговор на законовите условия и не мерят тъкмо, са открили инспекторите на ДАМТН при масирани инспекции, извършени през септември и октомври - двата месеца на туршиите и компотите, когато търговията с плодове и зеленчуци е най-оживена. Акцията е обхванала 1883 търговци и 2005 употребявани от тях средства за претегляне на стоките. И демонстрира, че процентът на неизрядните пораства по отношение на предходната година.

Стъписващо е, че има борси, където буквално всяка сергия е извършител. На общинските пазари в Белоградчик и Шабла да вземем за пример всички проверени везни са били " несъответстващи ", показват от надзорната организация. 

В листата с черни върхове се отличава и стоковото пазарище в с. Първенец, където 92% от употребяваните везни даже не са имали наложителното позволение за комерсиална приложимост. " Нестандартните " кантари са към 90% и на общинския пазар в гр. Исперих и на градските пазари в Кюстендил и Пазарджик.

 

На този декор известният Женски пазар в София е напряко " цвете " - там единствено 39% от везните не са в сходство с условията.  Горе-долу всяка втора теглилка дава съмнителни показания на различен столичен пазар -  в жк " Борово, както и на тържището във варненския квартал Аспарухово (по 57%).

Пазарите във Вършец, Стражица и Павликени  пък са измежду отличниците. Не че липсват нарушавания, само че те се отнасят за всеки трети кантар (33%).  Най-коректни се оказват търговците на  Общински пазар Монтана - с " едвам "  31% " несъответстващи " везни.

239 броя везни (12% от проверените) въобще не са преминали наложителните процедури за одобряване на вида им или  за оценка на сходството с нормативните условия. Те въобще не би трябвало да се употребяват, показват от ДАМТН. За други 110 везни (5,5 %) е открито, че не са се " явили " на изискуемия годишен обзор. Някои от тях не са били представяни за инспекция години наред.

Инспекторите от ДАМТН са съставили  333 акта за открити нарушавания. На места са осъществени изненадващи повторни инспекции и те посочили, че някои търговци са се поправили, само че други са решили, че им се размине с една санкция и не престават да продават, употребявайки неточни везни. 

Резултатите сочат още, че спрямо 2019 г. процентът на несъответстващите везни е повишен от 12,2% на 16,9 %. От организацията изясняват, че това частично се дължи на факта, че по време на изключителното състояние за превъзмогване на вирусната пандемия пазарите не работеха и превантивни инспекции не са правени, а след повдигането на забраните търговците са " пропуснали "  да спазят отговорностите си по Закона за измерванията.

Има и различен проблем - глобите са доста ниски и не оказват нужния респектиращ резултат. " Това се отнася в най-голяма степен за физическите лица, каквито са най-вече търговците на пазарите. За тях са планувани санкции от 100 до 300 лв.. За компаниите глобите са от 200 до 500 лв. ", прецизират от организацията. Оказва се, че размерите на паричните санкции не са обновени от приемането на Закона за измерванията  - т.е. от 2002 г. 

Ето за какво ДАМТН ще предложи  санкциите да бъдат повишени. 

Освен това организацията предлага на управите на пазарите, тържищата и борсите са, да не си заварят очите и също да подхващат ограничения за противопоставяне на търговците извършители на Закона за измерванията. Например със съответна смяна на наредбите и правилниците може да се забрани на хитреци, които редовно лъжат клиентите си с грамажа, да наемат търговски маси. 

Друга допустима мярка е продавачите да бъдат ясно задължени да държат кантарите не зад купчината картофи или под сергията, а на видно място, тъй че купувачът елементарно да вижда показанията.  Иначе, даже везната да е изрядна по всички точки, продавачът може да завишава на око тежестта и да желае от клиента по-висока сума.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР