Държавна агенция Национална сигурност не е получавала през миналата година

...
Държавна агенция Национална сигурност не е получавала през миналата година
Коментари Харесай

31 чужденци са изгонени или не са допуснати в страната заради съпричастност към терористична дейност

Държавна организация " Национална сигурност " не е получавала през предходната година информация за подготовка или реализиране на терористична активност в България, нахлуване против български жители и за създаване на терористични структури в страната. Намиращите се у нас обекти на други страни и български жители и обекти в чужбина обаче не престават да са измежду вероятните цели на възможна терористична офанзива ", се споделя в годишния отчет за активността на ДАНС за 2017 година.

През предходната година организацията регистрира повече работа във връзка с контролната активност по отношение на пребиваването на чужденци у нас. Били са проучени 71 356 лица (спрямо 56 115 през 2016 г.). При извършените 1609 изявленията, 121 души са били избрани като евентуален притежател на риск за националната сигурност на България и не им е разрешено да легализират пребиваването си в страната.

Със заповед на ръководителя на ДАНС са наложени насилствени административни ограничения " лишаване право на престояване ", " експулсиране " и " възбрана за влизане в Република България " на 31 лица, съпричастни към терористична активност. В осведомителния масив на нежеланите чужденци в Република България, като пътуващи задгранични бойци, са били включени 58 лица.

За разлика от предходни години, през 2017 година не се регистрират високи равнища на открити форми на експанзия против мигрантите. Според отчета на ДАНС все още рискът за националната сигурност, произлизащ от активността на крайнодесните, крайнолевите структури и анархистите, е невисок.

От организацията регистрират, че е и през предходната година специфичните служби на разнообразни страни от района са траяли с опитите си за придобиване на сензитивна и класифицирана информация за процеси в обществената, политическата, икономическата, военната сфера в България.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР