Държавите в ЕС се надпреварват коя да наложи като общ

...
Държавите в ЕС се надпреварват коя да наложи като общ
Коментари Харесай

Надпревара в ЕС кой да наложи стандарт за проследяване

Държавите в Европейски Съюз се надпреварват коя да наложи като общ стандарт свое мобилно приложение за следене на носителите на ковид и за предупреждаване на останалите жители. Вчерашната видеоконференция на министрите на вътрешните работи удостовери видяното съревнование преди две седмици на виртуалния Съвет на Европейски Съюз по опазването на здравето. 

Брюкселското издание EURACTIV.bg писа, че измежду страните, които създават или мислят да вкарат цифрови принадлежности в битката си против пандемията са България, Хърватия, Франция, Германия, Испания, Швеция, Португалия, Финландия, Унгария, Италия, Естония и Австрия, само че също по този начин и страни отвън Европейски Съюз, като Швейцария и Норвегия, които вземат участие в полемиките.

На Европейския съвет на 23 април формалната позиция на България гласеше: " С отслабването на карантинните ограничения все по-важни ще стават наблюдението и следенето на контактите. Преценяваме като доста потребно за тази цел потреблението на взаимно приложение за мобилни устройства, което ще разреши потреблението на събраните данни за разнообразни разбори, свързани с пандемията и ограниченията за справяне с нея. Информираме за създаденото и пуснато у нас мобилно приложение ViruSafe и сме подготвени да споделим гратис изходния му код със заинтригуваните страни членки, институции и други сътрудници ".

Ако няма оперативна съгласуемост сред приложенията, ще бъдат безполезни когато жителите пътуват в чужбина, предизвестиха доста от министрите. Затова се търси стандартизация, която би трябвало да е подготвена преди идното последователно отваряне на границите. Хърватия, Полша, Финландия и Испания са декларирали, че употребяват мобилно приложение за самокритика, което оказва помощ на жителите да оценят здравословното си положение и ги поучава какво да подхващат при проблем. Австрия употребява приложение за следене, създадено от Червения кръст, което разрешава на жителите да наблюдават с кого са били в контакт. Приложението изпраща уведомление на потребителя, в случай че някое от контактните лица се е заразило с вируса.

На виртуалната среща на вътрешните министри още веднъж бе подложен въпросът за преразглеждане на Дъблинското съглашение , което разрешава нежеланите мигранти да се връщат в страните, където за първи път са пресекли външна граница на Европейски Съюз. Позицията на България бе, че " е незаслужено разпоредбите на Съюза да позволяват отговорността да се носи единствено от страните на предна линия ". Нашата страна поддържа хърватското председателство, съгласно което " новият Пакт по миграция и леговище следва да регистрира и географското състояние, като се разграничат процедурите по търсене и избавяне от процедурите по сухоземни граници ". В официалното съобщение от срещата се споделя, че " Пактът следва да обезпечи ясна рамка на деяние за засилена отбрана на външните граници на Европейски Съюз, засилено съдействие с основни трети страни в региона на миграцията и промяна на Дъблинската система за леговище, като се ползва правилото на взаимност и еднакъв дял на отговорността ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР