Държавен фонд Земеделие ще компенсира фермерите, чиито насаждения са пострадали

...
Държавен фонд Земеделие ще компенсира фермерите, чиито насаждения са пострадали
Коментари Харесай

Фермерите ще бъдат компенсирани с 2.1 млн. лв. за щети от природни бедствия през 2016 г.

Държавен фонд " Земеделие " ще компенсира фермерите, чиито насаждения са потърпевши от естествени бедствия през 2016 година, с 2.1 млн. лева, оповестиха от фонда след днешното съвещание на управителния му съвет.
На подкрепяне подлежат стопани, които имат констативни протоколи за 100% пропаднали площи със аграрни култури за стопанската 2016 година вследствие на неподходящи климатични условия – измръзване, осланяване, наводняване, преовлажняване, градушка и суша.С държавната помощ ще се компенсират до 80% от действителните разноски за развъждане на плодове, зеленчуци, царевица за зърно и за силаж, грах за зърно и едногодишни бобови култури, памук и други култури през миналата стопанска година. Обезщетението за зърнени, фуражни и механически култури е 50%, а за зимна маслодайна рапица – 30%.Стопаните, чиито площи са изцяло пропаднали, само че не са били застраховани, ще получат 50% от полагащата се отплата за съответния тип просвета. Това изискване не се ползва при пропаднали площи вследствие на суша и помощта се изплаща без редукция на помощта. Изискването е записано в параграф 363 от Насоките на Европейски Съюз за държавните помощи в секторите на селското и горското стопанство и селските региони за интервала 2014 – 2020 г.УС на ДФЗ одобри в напътствията за използване на държавната помощ ново условие. Съгласно допълнението, стопаните са длъжни да заявяват размера на избраното от застрахователя обезщетение за пропадналите площи през 2016 година Заедно със застраховката те би трябвало да показват и документ за изплатеното обезщетение. Държавната помощ се редуцира с размера на компенсацията по застрахователната лавица, до размера на площите, за които се кандидатства.
Кандидатите не подлежат на подкрепяне, в случай че по тяхна виновност са пропуснали да записват вредите си и нямат несъмнено обезщетение от застрахователната компания.Заявления по схемата ще се одобряват в регионалните дирекции на фонда от 17 юли до 11 август 2017 година Срокът за погашение на средствата е до 15 септември 2017 година
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР