Държавен фонд Земеделие (ДФЗ) налага санкции за нарушения липсващи в

...
Държавен фонд Земеделие (ДФЗ) налага санкции за нарушения липсващи в
Коментари Харесай

ДФЗ налага санкции липсващи в договори и наредби

Държавен фонд „ Земеделие (ДФЗ) постанова наказания за нарушавания изчезнали в договорите за къщи за посетители две наредби, били в действие по време на сключването им. Става дума за планове финансирани по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) в интервала 2007 - 2013 година Това стана ясно по време на последното съвещание на парламентарната комисия по земеделието, храните и горите.

На него юрист Катрин Смилова, представляваща притежатели по делата им против ДФЗ напомни, че въпросните правила въз основа, на които сега ДФЗ издава решенията за финансовите корекции и актовете са признати през август 2019 година „ Това е 5 години откакто са подписани договорите сред фонда и бенефициентите. С тях не просто се дефинира редът за определянето на размера на глобата, а

 

дефакто се вкарват и нови нарушавания, които не са попадали в договорите

 

и в Наредба 29 и Наредба 30, които са били в действие по време на подписване на въпросните контракти “, разясни тя. По думите й, другият проблем е, че тези правила са издадени и откакто мониторинговият интервал по договорите от последния банкет е изминал. „ Реално има разминаване сред текста на разпоредбите, регламентиращ смисъла „ мониторингов интервал “ и текста от Регламент 1698 от 2005 година По нашата разпоредба мониторинговият интервал е 5 години от сключването на договорите, а по европейския регламента, който се ползва с приоритет е 5 години от решението на ДФЗ за финансиране. В случая то е от май и юни 2014 година, Това значи, че мониторинговият интервал е бил изминал, надлежно през юни 2019. Правилата са от август същата година. Считам, че няма по какъв начин постфактум да се вкарват нови нарушавания за дейности и бездействия,

 

които не са били известни на бенефициентите, като евентуални нарушавания,

 

за които биха могли да търпят наказания. Това събитие е установено и в заключителния отчет за последващата оценка на самата стратегия 2007-2013 година, предоставен от земеделското министерство от 2017 година В него има ясна констатация, че в програмния интервал липсва методология за финансовите наказания, заради което липсват и съответни клаузи в договорите “, разясни юрист Смилова. Тя добави, че едвам в договорите от идващия програмен интервал е въведена експлицитна уговорка, изчезнала в тези от предходния.

„ Мога единствено да скърбя, че с дейностите си преди години

 

около едната бълха тогава са изгорили и юргана,

 

общо взето “, сподели във връзка на казуса новият началник на Държавен фонд „ Земеделие “ Николай Каварджиклиев. По думите му, ДФЗ като финансови институция би трябвало да брани ползите на страната и Европейски Съюз. „ Разбирам изцяло тяхната болежка, само че съгласно регламента, който имаме все още, нямам особена опция за маневри “, добави той.

Иван Боянов от правната дирекция на ДФЗ разясни, че при осъществяване на бизнесплана единствено до 10% бенефициентите би трябвало да върнат цялата дотация, като същата глоба се постанова и при несъблюдение на уговорката за откриването на избрания брой работни места.

Председателят на земеделската парламентарна комисия Пламен Абровски от своя страна разяснява, че глобите не трябва да са унифицирани. „ Съгласно практиката на съда в Люксембург към оня миг ДФЗ е трябвало да стартира да преглежда самостоятелно всеки един случай. За страдание в този момент, къщите за посетители, които към момента работят,

 

обезпечават претовареност, а в това време би трябвало да връщат пари

 

на страната и на Европейски Съюз “, сподели той и добави, че след празниците в комисията ще бъде образувана работна група по казуса.

Близо 46 млн. лева (45 873 991 лева.) наказания са били наложени на притежатели на къщи за посетители у нас, финансирани със средства по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР), заяви Николай Каварджиклиеви посочи, че актове са издадени на 288 такива планове, като за 155 от тях глобата е цялостна, а за 94 - частична.

Най-голяма - съвсем 28,3 млн. лева е сумата на наложените наказания за несъблюдение на заложените работни места по плана и на финансовите индикатори на неговия бизнес проект. По тази мярка ще би трябвало да връщат пари бенефициентите на 132 плана за къщи за посетители. 95 притежателя са глобени с общо 14,752 млн. лева за несъблюдение на финансовите индикатори на препоръчаните от тях бизнес проекти. За други контрактувани неизпълнения по 6 плана би трябвало да се върнат съвсем 1,845 млн. лева дотации.

По данни на прокуратурата от 317 сигнала за възможни нередности по плановете за къщи за посетители, единствено в 10 от случаите са формирани наказателни производства, а за 279 са постановени отводи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР