Държавата ще осигури временни жилища на тези, които са изгубили

...
Държавата ще осигури временни жилища на тези, които са изгубили
Коментари Харесай

Настаняват временно в контейнери останалите без дом, проверяват сечта за 10 г. назад

Държавата ще обезпечи краткотрайни жилища на тези, които са изгубили своите парцели след наводненията в карловските села, уповавам се след това да има и по-сериозна реакция, заяви по служебният министър на защитата Димитър Стоянов.

" На първо време се търсят контейнери, с цел да може да се настанят краткотрайно хората, по-късно да се търси и друго решение, уповавам се, че страната ще влезе в действителност в час ", добави Стоянов. Контейнерите са климатизирани и отоплени, посочи той. Министърът заяви още, че междуведомствена комисия ще направи оценка на вредите и по-късно ще приготви нужните средства, които да бъдат изплатени на потърпевшите.

" Там, където сме получили сигнали, сме реагирали неотложно. Още на втори септември беше задействан модулът за превъзмогване на наводнения от 61-ва Стрямска бригада. И той отиде незабавно в Богдан и Каравелово. Не сме получили различен сигнал, не сме реагирали ", съобщи министърът на защитата. " Армията е на място, изкарали сме цялата допустима техника, от горските стопанства също е изкарана техника ", сподели министърът, само че подсети, че военните оказват помощ и в охраняването на границата, където са над 500 души.

Министърът на защитата изясни, че интервенцията минава през три стадия - избавяне и евакуация на популацията, втори - обезпечаване на вода, храна и медикаменти, третият - превъзмогване на вредите. Още първия ден са изпратени над 100 индивида и 18 машини сред Богдан и Каравелово. " За страдание, се получи по този начин, че част и от нашите хора бяха отцепени в региона ", добави министърът на защитата.

Няма данни за несъразмерна сеч в региона, където се е събирала водата, сподели земеделският министър Явор Гечев. Но заяви, че стартира инспекция.

Въпреки това е поръчана цялостна инспекция от Агенция по горите и други институции. Ще се ревизира и положението 10 години обратно и това по какъв начин сечите въздействат обратно във времето. В инспекциите ще вземат участие освен локални екипи, сподели Гечев по.

" При дърводобива има предписание за 15 метра от страни на реките да не се пипа дървесината, само че водата е била толкоз огромна, че 15 км от обитаемоте места тази линия я няма и дървесината непосредствено се е спряла в първите обитаеми места ", разяснява министърът на земеделието.

" Това злополучие е в такива размери - колосални - 200 литра на квадратен метър за няколко часа ", сподели той.

Явор Гечев добави, че коритата на реките не са били добре почистени. Това е нямало по какъв начин да спре бедствието, само че предварителната защита е нужна, сподели той.

Вече е направена организация за обезщетение на земеделските производители. Унищожени са хиляди декари със зеленчуци, сподели още министърът. От първия ден на бедствието има организация за земеделците, които могат да подават информация за пропаднали площи. На 100% пропаднали площи се заплаща 80% от разноските, направени по софтуерна карта. Министерският съвет ще обезпечи нужните средства.

 Снимка: Регионална диирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " - Пловдив

Малките стопани също да разказват вредите, сподели още той. Гечев успокои хората да не се тормозят, в случай че има изгубени и наводнени документи за къщите им, тъй като от министерството на земеделието ще им спомагат оптимално.

Бедствието е локално и няма да се отрази на цените, търсенето и предлагането на зеленчуци, успокои Явор Гечев.

Той удостовери тезата, че е по-добре, че се е скъсала дигата към Калековец, с цел да не бъде залят целия Трилистник. По думите му, от време на време тук-там, където е по-голямо напрежението, се оставя по-слабо построена дига, по наставление на инженерите, таман с цел да обере напрежението при преливане на реката.

 Снимка: Регионална диирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " - Пловдив
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР