Държавата създава предприятие, което ще управлява язовири, от които се

...
Държавата създава предприятие, което ще управлява язовири, от които се
Коментари Харесай

Държавата създава предприятие за управление на язовири

Държавата основава дружество, което ще ръководи язовири, от които се откажат общините. Освен предприятието, което ще поддържа и ремонтира трансферираните от общините язовири, държавното управление ще направи фонд, в който ще се събират пари за ремонтите. Средствата ще идват от стопанската активност на всички язовири на страната. Това заяви министърът на стопанската система Емил Караниколов на брифинг измежду държавното съвещание.

"Както бяхме поели ангажимент, бяха импортирани оферти за законодателни промени. В първата си част те касаят промени в Закона за водите. Най-общо язовирите ще бъдат категоризирани – огромен, дребен и какви са условията им за употреба. Идеята е общините, които не могат да се грижат за даден язовир, да трансферират активите му на предприятието, а то ще го поддържа и ремонтира с държавни пари, които ще се събират в специфичен фонд ", изясни Караниколов.

Министърът разясни, че у нас има 5700 язовира, като над 4000 от тях са общински.

Кабинетът дефинира едномесечен период на общините да решат дали ще продължат да стопанисват язовирите на тяхна територия, или желаят да ги трансферират на бъдещето държавно дружество, което ще ги ръководи.

"В момента вицепремиерът Валери Симеонов ни събира, до другата сряда законът би трябвало да е подготвен и да е импортиран в Народното събрание “, добави Караниколов.

На 10 март министър председателят Бойко Борисов свика изключително съвещание на кабинета поради заплахата от преливането на реки и язовири в Северозападна България. На срещата бяха поканени и кметовете на засегнатите общини и ще се разискват ограничения, с цел да не се стига да бедствени обстановки. Заради сериозното положение на проблематичните язовири във Врачанско Министерският съвет отпусна незабавно 3 милиона лв. за ремонтни действия.

"Когато се готвим за бедствия е хубаво да го вършим в хубаво време, а не когато е настъпило бедствието. Това, което най ме вбесява, е, че единствено слушам по какъв начин нещо не можело да стане. Недоумявам за какво макар взетите ограничения отново има проблеми. На едната стена преливник не работел. Какво толкоз комплицирано има на тези уреди. Това са едни кранове и се поддържат в изправност”, съобщи Борисов.

Предвижда се да бъде направена и категоризация на язовирите, тъй като даже ръководещите не знаят кое е язовир. „ България има несъмнено 7000 язовира, споделям несъмнено, тъй като ние даже не знаем кое оборудване е язовир, кое дупка, кое гьол”, изясни вицепремиерът Томислав Дончев.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР