Държавата официално реанимира "Белене", като намеренията сега са да се

...
Държавата официално реанимира "Белене", като намеренията сега са да се
Коментари Харесай

Властта за трети път вади АЕЦ Белене от нафталина

Държавата публично реанимира "Белене ", като желанията в този момент са да се търси стратегически вложител. Поканата ще бъде разгласява в формалния вестник на Европейския съюз и желанията на страната са до една година да стане ясно има ли компании, искащи да се включат в злощастния план.

Българската страна ще взе участие в плановата компания, експлоатираща централата, с апортна вноска на активите. Това включва лицензираната площадка, наличното съоръжение, издадените решения, лицензии и други нужни документи. Както "БАНКЕРЪ " неколкократно писа, в процедурата са заложени редица условия за оптималната отбрана на имуществения интерес на българската страна. Чрез НЕК тя си резервира правото на блокираща квота при вземането на решения по избрани въпроси от компетентността на общото заседание на акционерите.

Иначе се планува строителството да се осъществя на пазарен принцип, без подписване на дълготрайни контракти за изкупуване на електрическа енергия и даване на държавни гаранции.

Освен стратегически вложител ще се търсят и претенденти, подготвени да закупят миноритарни дялове, или пък искащи дълготрайно да купуват електрическа енергия от бъдещата АЕЦ. На този стадий се чака в начинанието да се включи едрият български бизнес, както и някои балкански страни.

Както изясни енергийният министър Теменужка Петкова, досега три компании публично са декларирали прелиминарен интерес към "Белене " - Kитайската национална нуклеарна корпорация CNNC, корейската хидро- и атомна корпорация KHNP и френската "Арева ". Сериозен интерес за присъединяване имала и съветската корпорация "Росатом ", която е и снабдител на оборудването.

"Без присъединяване на нашите сътрудници от съветска страна - конструктора и производител на оборудването "Росатом ", планът няма по какъв начин да бъде осъществен. Това би трябвало да е ясно и е ясно за всички. Затова едно от изискванията е конструкторът да бъде притеглен към плана ", оповести Петкова. Оферти ще се събират в период от 90 дни и нейните упования са след година да стане ясно дали действително има късмет втора атомна да бъде издигната, или оборудването край Дунава ще отиде за скрап.

Част от нуклеарните експерти у нас несъмнено разчитат на триумф. Очакват ни дълги и комплицирани договаряния, само че е допустимо първи блок на АЕЦ "Белене " да проработи до 2028-а, счита ръководителят на Българския атомен конгрес - "Булатом ", Богомил Манчев. Неговото мнение е, че централата ще възвърне инвестицията за 12-17 години, след което ще работи на облага. Манчев предвижда пред Българска национална телевизия, че себестойността на мегаватчас сила от нея при декларираната цена ще е сред 28 и 39 евро.

Според експерта ще бъде прекомерно комплицирано прилежащите балкански страни да бъдат конституирани като вложители. По-скоро тяхната роля може да е off takers - да сключат дълготрайни контракти за изкупуване на творби ток.

На противоположния полюс са други специалисти. "Твърде малко евентуално е да се намерят вложители за АЕЦ "Белене " при изискванията, които държавното управление е сложило ", съобщи пред bTV някогашният енергиен министър Трайчо Трайков. Той е уверен, че планът няма метод да бъде печеливш при пазарни условия, когато стартира да създава електрическа енергия и да я продава на пазара, и тогава въпросът ще е кой ще поеме загубата.

"Ако се появи вложител, той или разчита някой да му покрие загубата, или има други цели, които не са стопански ", означи Трайков. "Това е все едно през 90-а година да инвестирате във закрепен телефон, когато стартира интернетът и мобилната връзка. Енергетиката се движи в напълно друга посока и скоро притежанието на такава мощ като нова нуклеарна централа не просто ще е малко неизгодно, а и ще пречи”, е мнението на някогашния министър. Според него, даже България да не взе участие с никакви пари в строителството на централата, ще има още към 1 милиарда евро разноски единствено за инфраструктурата, които не се чака да ги заплати вложителят. Ето за какво каквато и цена да се вземе за сегашните активи, щяло да е по-добре, в сравнение с те да се влагат в губещо дружество.

И до момента в който специалистите се изясняват, картата "Белене " е поставена на масата с предизборните обещания. Едни политици отново ще чертаят ярко нуклеарно бъдеще на жителите на гр. Белене и на страната, други - като Зелените, изрично ще жигосват атомния план в сеизмична зона.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР