„Държавата не осъществява ефективна дейност по повод националното културно наследство,

...
„Държавата не осъществява ефективна дейност по повод националното културно наследство,
Коментари Харесай

Около 400 културни ценности изчезват всяка година

„ Държавата не реализира ефикасна активност във връзка националното културно завещание, в резултат то изчезват”, съобщи на конференция шефът на Националния институт за недвижимо културно завещание /НИНКН/ Петър Петров.

Около 400 културни полезности изчезват на година. 13 000 обекта са към този момент обезобразени и ги няма. Първата причина е неналичието на държавна тактика, обвързвана с опазването на културното завещание и произлизащият от това сложен за използване Закон за културното завещание. Втората причина е, че НИНКН е редовно обезкървяван, отнети са изследователските длъжности на института. Изводите са, че страната отхвърля към сегашния миг, към този момент няколко десетилетия, да сътвори условия за запазване на недвижимото културно завещание, съобщи Петров.

Директорът на института означи, че под риск са 39 120 недвижими културни полезности, а предпазените са единствено 480. Искаме незабавна актуализация на националните културни полезности, настоя Петров.

Според него поради правилника за активността на института и Закона за културното завещание пълномощия на НИНКН са лимитирани, а това по думите му, е огромно усложнение.

„ Последната седмица установихме диалози с Министерството на културата, обсъждахме три разновидността, само че за момента нямаме подхванати решения. Държавата загуби една година, непредприемайки никакви дейности, а те би трябвало да се случат незабавно. Имаме потребност от подпомагане и напън, за това направихме и пресконференцията”, приключи Петър Петров.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР