Мечтаете ли да можете да готвите като истински професионалисти и

...
Мечтаете ли да можете да готвите като истински професионалисти и
Коментари Харесай

Креп Сюзет за начинаещи или как да бъдем кулинарна звезда вкъщи

Мечтаете ли да можете да готвите като същински експерти и с лекост да завъртате необикновено вкусни ястия и десерти? Факт е, че множеството от нас нямат уменията на началник готвачите, само че това не ни стопира да опитваме да сътворяваме същински чудеса в кухнята и да събираме хрумвания за нови кулинарни достижения - от клипчета в интернет, от кулинарни блогове и най-много от излъчвания като Hell's Kitchen.

Признайте си, че от време на време това, което се случва в най-известната телевизионна кухня в България, наподобява доста по-лесно за реализиране на екран, в сравнение с в кухнята у дома. Истината обаче е, че даже и най-сложно звучащите ястия могат да бъдат приготвени от нас – любителите-кулинари, в случай че се подготвим авансово, като проучим точната техника и нещо доста значимо – в случай че използваме.

 Личен архив

За да не звучим голословни, през днешния ден ще ви въведем в тайнството на приготвянето на необикновено вкусна закуска благодарение на един от участниците в тазгодишното издание на Hell's Kitchen – сладкарят Иво Сарамандов, който е приключил варненската кулинарна академия и е работил в редица заведения за хранене, носители на общо 8 звезди Мишлен. Ментор му е бил носителят на купата “най-добър сладкар в света ” - Рене Франк, което е гаранция, че това, което ще научите от Иво, е на международно равнище.

 Личен архив

И по този начин, по какъв начин да шашнете фамилията или гостите си с един грациозен прочит на другояче супер известните по целия свят палачинки? Ами, като им приготвите Креп Сюзет – палачинки, напоени със сладостен и уханен портокалов сос по рецепта, с която тимът на Сарамандов даже отнесоха премия. Разбира се, с цел да приготвите Креп Сюзет, би трябвало да извършите палачинки – забъркайте сместа по нормалния метод и ги пригответе в тиган за палачинки, а не в какъвто имате на разположение. , който Иво употребява, е плосък, с по-нисък борд, което  разрешава отмерено изпичане на палачинката и прави обръщането ѝ по-лесно, даже занимателно. Ще ви хареса доста фактът, че този тиган е с незалепващо покритие, което като се изключи че предотвратява залепването на храната, разрешава и потреблението на железни принадлежности за готвене в него. В нашия случай това значи, че няма заплаха да би трябвало да изстъргвате палачинката от дъното му, а с лекост ще я обърнете и опечете до златисто. За точни указания по какъв начин да я обърнете – гледайте видеото, в което Иво майсторски подмята палачинките във въздуха.

 Tefal

Ако не можете като него,  заложете на сигурното и използвайте шпатула. Обръщането на палачинката е доста значим миг, с който доста хора изпитват усложнения – Tefal обаче още веднъж се притичват на помощ да ви въоръжават (както в тази ситуация са въоръжили Сарамандов) с - главните кухненски принадлежности, от които се нуждаете, устойчиви на температура до 220°C. В комплекта ще намерите лъжица, черпак, ъглова шпатула, дълга шпатула и шпатула за палачинки, с цел да имате целия боеприпас за подготвяне на превъзходни ястия в личната си кухня.

 Tefal

След като извършите всички палачинки и чуете историите за най-големите изцепки на Сарамандов в Hell's Kitchen, се захващаме със соса за палачинките, а точно карамелизирана захар с портокалов сок и коняк. За да се получи всичко безупречно, заложете на касерола от комплекта мултифункционални съдове , която е безусловно наложителна за всяка кухня. Подвижната ръкохватка е отличителната линия на серията Ingenio, а дизайнът на съдовете разрешава компактното им предпазване един в различен. С тази серия съдове можете да пандизите цикъла на подготвяне и изразходване на едно ястие- те разрешават да готвите както на котлона, по този начин и във фурната, по-късно да сервирате приготвената храна на масата, а в случай че остане  - да я съхраните в хладилника благодарение на специфичните капаци за предпазване. Разбира се, и тук можете да разчитате на незалепващо и стабилно на надрасквания  покритие, с цел да се концентрирайте умерено в самото готвене без значение какъв вид котлони имате – от газови до индукционни.

 Tefal

В процеса на готвене можете да следите степента на подготвяне на храната през капака, а по-късно да поставите съда в съдомиялна машина. Ако пък по някаква случайност ви останат няколко неизядени палачинки, може да ги мушнете в хладилника с все касеролата и да се върнете към тях по-късно.

Но преди да сме ги изяли, да вземем да ги приготвим!

Връщаме се към соса – за него съветът на Сарамандов е да внимавате със захарта и да не я прегаряте, тъй като карамелът е най-вкусен, когато не е прегорен. За задачата не бъркайте с шпатули – по този начин захарта ще кристализира. Когато карамелът е подготвен, угасете го с портокаловия сок. Изчакайте малко до момента в който се разгради, прибавете коняка и когато загрее, деликатно и следено го фламбирайте с горелка, с цел да остане единствено усетът му.

 Личен архив

След това поставете сгънатите на 4 палачинки в касеролата и ги гответе за малко в соса и от двете страни (по 1 минута на страна). Извадете ги и ги аранжирайте в паница, а в същата касерола разтопете малко масло, до момента в който се трансформира в тофи сос. В него поставете авансово квалифицираните филета от портокал и си сгответе за малко, след което сложете вътре палачинките.

 Личен архив

За същински френски край на Креп Сюзет поръсете палачинковото величие с настъргана кора от портокал и voilà – до момента в който сте гледали историите на Сарамандов, както се споделя - от кухнята на най-известната кухня, незабелязано сте приготвили необикновено апетитен десерт, от който всички ще си оближат пръстите, а вие сте се трансформирали в топ готвач в личната си кухня. Е, и благодарение на, несъмнено!

А ето и нужните съставки:

За палачинковото тесто:

3 с. л. брашно

1 ванилия

1 щипка сол

2 с.л. захар

60 мл. прясно мляко

3 яйца

краве масло за пържене

 

За соса:

сокът от 2 портокала

краве масло за втвърдяване на тофи сос-а

200 гр. захар

50 мл. коняк

портокалови филета
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР