Държавата налага мораториум върху откриването на университети, факултети и филиали.

...
Държавата налага мораториум върху откриването на университети, факултети и филиали.
Коментари Харесай

Мораториум върху откриването на университети

Държавата постанова мораториум върху откриването на университети, факултети и филиали. Разрешено ще е единствено сливането им за консолидация и оптимизация. Това плануват промените в Закона за висшето обучение, импортирани за публично разискване от министъра на образованието Красимир Вълчев. След това следва гласуването им от Министерския съвет и в Народното събрание.

Ограничението се постанова краткотрайно, до момента в който Народното събрание одобри Национална карта на висшето обучение, която ще дефинира къде какви висши учебни заведения ще има на територията на страната и по какви специалности ще образоват. Програмата ще бъде направена от министъра на образованието, гласувана от Министерския съвет и препоръчана от кабинета на Народното събрание за приемане.

Друга огромна смяна е налагането на надзор от министъра на образованието над ректорите на държавните университети. Министърът ще утвърждава политика за развиването на всяко държавно висше учебно заведение – стратегически цели, задания, ще подписва контракт за ръководство с ректора на държавното висше учебно заведение и ще управлява осъществяването му. Ректорът ще би трябвало всяка година да показва пред министъра доклад, ще управлява и броя на признатите студенти - дали избраният потенциал на държавното висше учебно заведение се съблюдава, или се надвишава.

Наред с налагания надзор се уголемяват пълномощията на ректорите на държавните висши учебни заведения. В закона се вписва, че ректорът има правото да предлага на университетския съвет основаване, превръщане или закриване на департаменти, катедри и обслужващи звена и да взе участие в признаването на висше обучение в чужбина за продължаването му в съответното ВУ.

Проектът за изменение на закона регламентира, че от възнаграждение на такси в държавните висши учебни заведения се освобождават студенти, учащи се в професионални посоки и предпазени специалности с най-голям предстоящ предстоящ дефицит на пазара на труда, по лист, признат от Министерския съвет по предложение на министъра на образованието и науката. Средствата ще бъдат обезпечавани на висшите учебни заведения от страната. Допълнителното финансиране ще бъде включвано в средствата за прехрана.

Със средства от държавния бюджет се финансират напълно или отчасти и действия за осъществяване на национални стратегии за развиване на държавните висши учебни заведения. Националните стратегии ще се одобряват от Министерския съвет.

Държавата към този момент няма да лимитира броя одобрявани студенти в частните висши учебни заведения у нас. Отпада условието Министерският съвет да утвърждава годишно броя на одобряваните за образование студенти и докторанти в тях. От частните ВУ към този момент ще се изисква за периода на съществуването им да разполагат с право на благосъстоятелност или с учредено право на прилагане върху недвижимите парцели, които служат за провеждането на образованието.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР