Държавата да компенсира и независимите артисти и продуценти, които създават

...
Държавата да компенсира и независимите артисти и продуценти, които създават
Коментари Харесай

Независими артисти искат компенсация от държавата

Държавата да компенсира и самостоятелните актьори и продуценти, които основават културен артикул без да употребяват делегирани бюджети, желаят те самите в писмо, адресирано до министъра на културата Боил Банов, с копия до Томислав Дончев, Владислав Горанов и Цвета Караянчева.

„ Във връзка с наложената възбрана за осъществяване на културни събития, настояваме за разработване на механизъм за подкрепяне и компенсиране на културни организации и създатели на свободна процедура, които не са обвързани на щат с държавните и общински културни институции. Много от нас остават без приходи за неопределен срок, което съществено рефлектира върху персоналния и обществения статус на нас и нашите фамилии. В страните от Европейския съюз и по света такива механизми се създават, а Ваши сътрудници към този момент излязоха с публични изказвания, че няма да изоставят хората, работещи в културните промишлености, без значение дали са от държавни, общински или частни структури. Настояваме за отговорно и солидарно отношение и грижа от страна на Министерство на културата за всички, работещи професионално в областта на културата ”, гласи текстът на писмото.

Обръщението е подписано от хората зад „ София филм фест “, „ Дерида денс център “, фондация „ ЕДНО за просвета изкуства “, организираща „ One Dance Week ”, “Българска музикална асоциация “, „ ACT Асоциация за свободен спектакъл “ и доста други по-малки театрални компании, продуценти и самостоятелни актьори.

Всички те желаят министерството да дефинира „ месечна безплатна финансова отплата за самостоятелни културни институции и организации, интензивно работещи към сегашния миг, както и за ощетените от обстановката създатели на свободна процедура, считано от 8 март 2020 за интервала на възбрана за осъществяване на културни събития ”.

“Смятаме за неотложно да се направи разбор на прогнозните загуби на самостоятелния културен бранш в България до края на първото полугодие на 2020 година, с цел да се обхване размера на претърпените вреди от бранша. Културата е част от българския икономически живот. Това, което бъде изгубено в този момент, след това мъчно ще бъде възобновено ”, настояват създателите. Последното е правилно, само че надали при идния колапс на стопанската система някой ще се трогне тъкмо от техните безредици. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР