Данните са ретроспективни. Смъртните случаи вървят с 21 дни назад.

...
Данните са ретроспективни. Смъртните случаи вървят с 21 дни назад.
Коментари Харесай

Математик: Скоро по 200 починали от К-19 на ден в страната, а в София хиляди до януари!

Данните са ретроспективни. Смъртните случаи вървят с 21 дни обратно. Тоест това, което имаме като смъртност е от седмицата към 20-и октомври. Това демонстрира науката епидемиология. Тогава имахме към 1200 случая.

Това съобщи в ефира на Нова телевизия по отношение на размаха на К-19 у нас математикът и специалист по ръководство на рецесии Петър Велков.

"Сега имаме 3-4 пъти по-високи стойности. Това значи, че смъртността ще се усилва. Тази седмица ще е по-висока смъртността с 50% от предходната седмица. Другата още 50% по-висока от тази, а по-другата 70% по-висока смъртност ", апокалиптично предсказа той.

" Скоро ще минем устойчиво по над 100 смъртни случая на ден и ще задържим тези стойности. После ще станат 150 случая и ще стигнем до 200 случая на ден . Зависи какви ограничения ще се взимат. Не се знае и какъв брой хора ще имат достъп до болнична помощ ", сподели той.

"Когато се вземат ограничения, трябват най-малко 14-28 дни, с цел да се види резултат от някои ограничавания ", разяснява математикът.

" Скоро ще се види резултат от смяната в обществото . Много хора към този момент имат познати с К-19 и ще се промени публичното държание ", счита специалистът.

По думите му ние сме се провалили като общество, тъй като не сме спазвали обикновени ограничения.

Според него здравната система тотално изнемогва и по тази причина са нужни по-строги ограничения. "Трябва да се затворим, с цел да овладеем обстановката. А ко следваме изчисленията на Витанов и схемата му 1 към 8, то единствено в София до януари при допустимо най-ниската смъртност биха умряли 4500 индивида " , сподели той.

По думите му е значимо след локдаун по какъв начин ще се отвори след това. "Важно е обществото да съблюдава обикновени ограничения. Така могат да се съблюдават естествени равнища на болестта. Най-добрият образец е Финландия ", с мята Велков.

" Системата на обучение би трябвало да излезе за 21 дни в отдалечена форма на образование . Това е основно. Неадекватно обаче е да работят питейните заведения, а учебните заведения не. Трябва да има ограничаване и на заведенията. Имаме по 15% заболеваемост при учителит е. Скоро няма да има кой да преподава на децата даже и онлайн. Леталитетът е доста висок ", споделя той.

"Трудно е сега да се вършат акуратни калкулации за дълъг интервал от време. Няма следене и тестване в България. Не знаем каква е действителната обстановка тук. Различни математици дават разнообразни схеми за броене и не се знае коя е вярна. Ситуацията е ужасяваща. Много хора вървят с температура на работа, с цел да не я изгубят и се вършат на здрави ", сподели Велков.

"Хубавото е, че доста хора се тестват с антигенни проби и си остават у дома, в случай че те са позитивни ", сподели той.

" Леталитетът измежду лекарите е огромен. Губим светила, които десетилетия няма да можем да възстановим. В избрани области с десетилетия няма да има кой да лекува хората. Трябва да вземем ограничения, с цел да направляваме обстановката ", приключи Велков.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР