Дания стана първата страна от ЕС, която отмени изцяло ограниченията

...
Дания стана първата страна от ЕС, която отмени изцяло ограниченията
Коментари Харесай

Водещ германски вирусолог: COVID-19 ще затихне около Великден

Дания стана първата страна от Европейски Съюз, която анулира напълно рестриктивните мерки в пандемията – макар оставащия много висок брой на новозаразените. Дали Германия може да я последва, изключително откакто знаем, че Омикрон протича по-леко?

Разхлабване на ограниченията за Великден?

Според водещия немски вирусолог Кристиан Дростен е рано за сходен ход – заради към момента незадоволително високия брой имунизирани в Германия. Мнението на специалиста е, че усмиряване в пандемичната обстановка може да се чака по Великден. " Убедени сме, че преместването на болестта за момента се дължи главно на учебните заведения. Но най-късно по време на великденската почивка това ще спре ", споделя той. Освен това времето ще се затопля, а заболеваемостта би трябвало да спре да нараства толкоз бързо, прибавя той.

Дростен показва и вярата, че през лятото броят на имунизираните германци ще стане задоволително висок, като решаваща е третата ваксина, както сочат нови данни от Англия. Дростен съпоставя бустерната ваксина с " тунинг ", защото тя прави имунната реакция " по-добра, по-специална и по-устойчива ". Очакванията на специалиста са, че през идващите 2-3 години нуждата от реимунизации ще спадне. Дистанциите сред обособените имунизации ще се усилят, защото вирусът ще стартира да се развива постъпателно, без еволюционни скокове, и популацията ще спре да вижда това. Тези упования на Дростен се дължат на събитието, че и другите коронавируси са релативно постоянни. " Вирусът на инфлуенцата прави скокове на всеки 6-7 години, само че при коронавирусите не е по този начин. "

Хаосът с данните

Германия обаче има сериозен проблем с данните за броя на имунизираните. Освен това никой не знае какъв брой тъкмо са оздравелите след преболедуване от COVID-19. Сведенията от лечебните заведения за заетостта на леглата идват със забавяне, а и не са точни. По тази причина при оценката на разновидността Омикрон Германия разчита най-вече на задгранични изследвания, като да вземем за пример от Англия, Дания и Съединени американски щати, показват сериозно от Експертния съвет по ковид, който поучава немското държавно управление.

Като образец за страна със строга отчетност на данните се показва Норвегия, където от две години насам съществува указател, в който се вкарва цялата информация, обвързвана с ковид - за имунизациите, рисковите и професионалните групи. Данните са анонимизирани и са налични единствено за малко на брой сътрудници на Института за публично здраве. Наличието на такава база данни разрешава да се реагира съответно и бързо на всевъзможни обстановки, да вземем за пример да бъдат пренасочвани ваксини към региони с повече хора от рискови групи. Това обаче в Германия не е използвано - германците, за разлика от норвежците или българите, нямат обединен цивилен номер, защото във Федералната република отбраната на персоналните данни е съвсем свещена. Но пък съгласно професорката по осведомително право Индра Шпикер, не отбраната на персоналните данни пречи на ефикасното събиране на информация в Германия. „ Просто се търси опрощение, което да наподобява безапелационно ", споделя тя.

Лоша цифрова инфраструктура

Нищо не пречи Германия да си направи имунизационен указател или пък здравните служби да бъдат свързани в мрежа. Сега всяка здравна работа работи независимо, като тук-там даже работата не е изцяло цифровизирана и се употребяват факсове. Пандемията безмилостно разкри слабостите на цифровата инфраструктура в Германия. „ В публичната администрация Германия си разрешава структури, процеси и способи на мислене, които ненапълно звучат архаично ", се споделя в експертна оценка за поуките от пандемията, направена от научния съвет към Министерството на стопанската система и енергетиката.

Юристът Хендрик Видувилт споделя мнението, че за незадоволителната цифровизация има доста аргументи. „ Смятам обаче, че огромна част от това се дължи на избраната нервност във връзка с отбраната на персоналните данни в Германия. " Той дава образец с имунизационния указател - той получи утвърждението на пълномощника на федералното държавно управление по отбраната на персоналните данни, само че бе отритнат от сътрудника му в провинция Баден-Вюртемберг. Поради целия този разнобой се стига до едно - на Германия ѝ липсват данни. Сведенията за заетостта на болничните кревати да вземем за пример идват с 14-дневно забавяне, а и липсва задоволителна точност по въпроса дали леглата са заети от пациенти с COVID-19. В Норвегия е друго: там всички тези данни са налични.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР