Дали човек е създаден от Бог или произходът му има

...
Дали човек е създаден от Бог или произходът му има
Коментари Харесай

Митовете за произхода на човека

Дали човек е основан от Бог или произходът му има просто научно пояснение? Можели да се окаже, че теорията на Чарлз Дарвин за произхода на индивида не е вярна? Възможно ли е нашето наличие на Земята да е резултат от извънземен опит?

Хилядолетия наред религии като християнството, исляма и юдаизма се провеждат към концепцията, че човек е основан от Бог.

 Хора гущери

През 1859 година „ Произход на типовете “ от британския академик Чарлз Дарвин оборва религиозните доктрини с изказванието, че човек е резултат от еволюцията на маймуните.

Според някои модерни теории индивидът се е появил от опит на извънземни.

 Еволюция

Различните легенди за сътворението на индивида имат поразителни прилики.

Китайските митове описват за Нуа, който направил статуетки от глина и им вдъхнал живот – по този начин се появили първите хора на Земята.

 Горили

Според Библията Бог е основал първия човек – Адам, от пръст и вдъхнал в ноздрите му живот.

Австралийските легенди настояват, че човек е основан от 3 части дървесна кора, смесена с пръст, на която Бог вдъхнал живот в ноздрите, устата и пъпа.

Древните племена догони описват, че човек е основан от невероятни същества – хибриди сред хора и риби, наречени ному. Според легендите ному са слезли за Земята преди 6000 година, основали са хората и са ги обучили.

Революционната доктрина на Дарвин е приета за едно от най-великите и достоверни открития и участва във всички учебници по биология.

В книгата си „ Произход на типовете “ Дарвин вкарва теорията за естествения асортимент на типовете, която в композиция с концепцията за унаследяването на австрийския ботаник Грегор Мендел, сформира актуалната доктрина за еволюцията на индивида.

Според тази доктрина типовете се борят за оцеляването си. Благодарение на тази битка най-хубавите от тях оцеляват. Като резултат от тази селекция се появява ново потомство. Новите типове се развиват в избрана посока, зависеща от изискванията на живот. По този метод типовете се променят.

Християнството счита, че Дарвиновата доктрина може да бъде оборена. Основният мотив на религията е, че теорията за еволюцията е учредена върху правилата на расизма.

Идеята, че човек произлиза от човекоподобните маймуни е изследвана от доста учени през XIX в. Най-разпространено е мнението, че наши най-близки роднини са шимпанзетата и горилите.

Разликата в генома на индивида и шимпанзето е единствено 3%, което демонстрира какъв брой дълга еволюция е извървял света на животните.

В религиите главният принцип, на който се опират догадките за произхода на индивида, е безусловната религия. Докато науката не има вяра на нищо, в случай че не е потвърдено посредством обстоятелства.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР