Дългосрочният кредитен рейтинг на бе повишен с още една степен

...
Дългосрочният кредитен рейтинг на бе повишен с още една степен
Коментари Харесай

Инвестбанк АД отново с повишен дългосрочен рейтинг

Дългосрочният кредитен рейтинг на бе нараснал с още една степен - от ВВ- на BB. Това стана с решение на Агенцията за кредитен рейтинг (БАКР) от края на ноември, а вероятността пред финансовата институция бе изменена от " позитивна " на " постоянна ". Това е следващо усъвършенстване в кредитния рейтинг на банката през последните две години.

Повишението на рейтинга
Отразява постигнатите високи финансови резултати
мощно покачване на индикаторите за рентабилност и постоянни темпове на повишаване на привлечените средства и на активите. Мониторингът демонстрира повишаващи се равнища на финансова адекватност и висока ликвидност.

От БАКР регистрират, че през 2022 година размерът на привлечените запаси от " Инвестбанк " АД отбелязва за трета година подред двуцифрен годишен растеж - 10.6% на годишна база.
Реклама
В структурно отношение кредитният портфейл на банката затвърждава процесите на изменение за интервала на годишния обзор в посоката, почнала още от 2020-2021 година Те касаят главните две групи - заемите към предприятия и експозициите на дребно, като процесът на нарастване на първите и като стойност, и като условен дял в структурата се ускорява (до съвсем 80%) за сметка на задържането и слабото понижение на безспорната стойност и относителната тежест на експозициите на дребно (под 20%) в общия кредитен портфейл на банката за 2022 година и през първата половина на 2023 година

Отличните финансови резултати водят до възстановяване на съвсем всички съотношения в разбора на доходността на банката, се показва още в отчета на БАКР. Силно нараства възвръщаемостта на активите - от 1.79% за 2022 година (при 0.58% за 2021 г.) и 2.11% в края на юни 2023 година, с което банката придобива мощно изразено относително предимство по отношение на междинните индикатори за системата.

В края на 2022 година, както и в средата на 2023 година личният капитал на " Инвестбанк " АД регистрира доста високи растежи, подкрепени от посочените мощно позитивни и рекордни финансови резултати.

През последните три години и в продължение на дълготрайната си тактика банката предложи
Реклама Нови конкурентни онлайн артикули
както и извърши редица усъвършенствания на своите цифрови услуги. През 2023 година " Инвестбанк " АД даде на клиентите си услугата " Мултибанкинг ", както и опцията да вършат мигновени банкови преводи с услугата blink. От ноември клиентите на банката могат да употребяват и цифров портфейл - Гугъл Pay, за бързи и безконтактни заплащания в комерсиалната мрежа, в това число в интернет, както и да теглят пари в брой от АТМ устройства, разполагащи с безконтактен NFC.
Свързани публикации " Инвестбанк " АД е цифровата банка на 2023 година 15 ноември 2023, 08:00 Да се впишеш качествено в новото цифрово бъдеще 12 октомври 2023, 08:00
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР