Дългоочакваното приложение за мобилен телефон, от който гражданите да могат

...
Дългоочакваното приложение за мобилен телефон, от който гражданите да могат
Коментари Харесай

Мобилното приложение за COVID сертификата ще е готово до 31 юли

Дългоочакваното приложение за мобилен телефон, от който жителите да могат да смъкват и демонстрират при потребност документа си за имунизация, преболедуване или негативен тест ще бъде готово след месец. " Мобилното приложение вид „ портфейл “ за здравни документи е в развой на разработка. По проект приложението би трябвало да бъде подготвена до края на месец юли, 2021 година ". Това гласи информация на " Информационно обслужване ", изпратена от здравното министерство в отговор на въпроси на " Сега ".

Въпросното приложение се дава обещание от няколко месеца от здравните управляващи. Още в края на май, когато бе одобрен първия пример за документите - този за имунизация, от " Информационно обслужване " увериха, че работят и по мобилното приложение. Утвържадаването на всички мостри обаче се забави - този за преболедуване бе налице при започване на юни, а едвам на 30 юни бе одобрен и последният документ -  за негативен писиар или антигенен тест. Сертификатите влязоха в действие на територията на 33 европейски страни от 1 йли. 

Утвърждаването на документа за негативен резултат от извършено проучване в последния миг сътвори следващите проблеми с електронната система за въвеждане на данните от имунизацията. Сертификатът за негативен тест би трябвало да се дава на лицето от лабораторията, която е направила проучването, както и да може да се свали в електронен формат от интернет страницата на Националната здравно-информационна система - https://his.bg. Част от лабораториите обаче не съумяват да го издават, алармираха жители в социалните мрежи. " Сега се връщам от Неоклиник. Дадоха ми книжен притежател. Жената сподели, че системата въобще не им дава алтернатива да се качва от тях отрицателен пср или антигенен. Системата им дава единствено да качат имунизиран или преболедувал. Утре пътуваме, уповавам се да не ни се сътвори проблем на границата ", споделя жена във фейсбук група за пътувания в Гърция. 

В тази връзка от Министерство на здравеопазването дадоха отговор, че от през вчерашния ден сутринта системата за издаване на европейски зелен COVID сертификат, която е част от Националната здравно-информационна системата (НЗИС), има опция да генерира документи за отрицателен резултат от проучване за ковид. " Документът може да бъде публикуван от всяка лаборатория, която е провела проучването и е въвела нужните данни в НЗИС. Част от лабораториите, които са свързали системите си с НЗИС, към този момент сполучливо издават документи за отрицателен тест от проучване за ковид. Сертификатът към този момент е наличен и на сайта https://his.bg и може да бъде изтеглен посредством ЕГН, номер на персоналната карта и Национален референтен номер, който би трябвало да се изиска от лабораторията, провела проучването ", разясниха оттова на въпроси на " Сега ".

Във връзка с доста въпроси от жители, свързани с влизането в страната с дигитален Коронавирус документ на Европейски Съюз за имунизация, за преболедуване или за извършено проучване, от Министерство на здравеопазването подчертаха, че тези документи могат да бъде сменен с аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия Коронавирус документ на Европейски Съюз.

 

Мобилен справочник 

Министерство на здравеопазването обмисля създаването на мобилно приложение на Справочник за диагностика и лекуване на COVID-19. " След повече от 1 г. от пандемията от ковид се натрупа огромен опит най-много в страните с развито опазване на здравето, като за този интервал се създадоха систематизирани лечебни подходи. Те са основани на рецензирани доказателства от клинични изследвания и мета-анализи, включващи стотици хиляди участници. Положителните практики и потвърдени научни обстоятелства се събират и обобщават непрестанно. Към сегашния миг, макар че липсва към момента дейно противовирусно лекуване, придържането към строго използване на тези протоколи и препоръки  разреши доста понижаване на смъртността от COVID-19, редуцира продължителността на болничното лечение и понижи доста % на тежки последствия от заболяването, а също по този начин усъвършенства и финансовото изражение на лекуването ", показват от министерството. Затова там са създали работна група, която да изготви класифициран лечебен указател за лекуване на инфекцията, който да е с целесъобразен темперамент. Работната група ще изготви документ в две елементи - " ядро ", което ще обединява водещия интернационален опит в диагностиката и лекуването на ковид, и " експертна основа " с рекомендации на уважавани български специалисти в обособените посоки на медицината.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР