Дългоочакваните планове за териториално развитие на въглищните региони Стара Загора,

...
Дългоочакваните планове за териториално развитие на въглищните региони Стара Загора,
Коментари Харесай

Териториалните планове за развитието на въглищните региони най-сетне са публикувани

Дългоочакваните проекти за териториално развиване на въглищните райони Стара Загора, Перник и Кюстендил са оповестени, разгласи министър председателят Николай Денков при започване на днешното съвещание на кабинета.

По думите на министър-председателя проектите са дълго чакани, тъй като, от една страна, плануват вложение на над 2 милиарда лева европейски средства, а от друга, засягат орисите на десетки хиляди хора в България.

В областите Стара Загора, Перник и Кюстендил се намират най-големите въглищни централи в България, както и най-големите въгледобивни предприятия:

трите огромни теца в Маришкия басейн в Старозагорско - " Марица-изток 1 " и " Марица-изток 3 ", които са благосъстоятелност на американски компании, и държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", както и държавното сдружение " Мини Марица-изток " със седалище в Раднево, което създава към 96% от въглищата в страната;

Топлоелектрическа централа " Брикел " в Гълъбово, чиято благосъстоятелност е свързвана с предприемача Христо Ковачки;

Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", също свързвана с Ковачки;

Топлоелектрическа централа " Република " в Перник, също свързвана с Ковачки.

Териториалните проекти плануват редица ограничения както със запазването на работни места, по този начин и за развиването на трите района по най-съвременен софтуерен метод. Денков посочи, че в териториалните проекти е планувано да се развият модерни технологии, свързани с производството, разпределението и потреблението на зелен водород, също по този начин опциите за произвеждане на сила от нови енергийни източници, които могат да бъдат разнообразни и да допълват въглищните централи.

В проектите са планувани също благоприятни условия за привличане на вложители от напълно ново потомство, произвеждане на акумулатори, на нови технологии, електролизьори за произвеждане на водород, каквито в България сега няма, уточни Денков.

Допълни, че концепцията е да се съчетаят европейските вложения с частни, с цел да може трите въглищни района не просто да продължат своето битие, а да се трансфорат в икономическото сърце на България.

Отбеляза, че би трябвало да се работи и с министерствата на образованието и труда и обществената политика, с цел да може хората да бъдат подкрепени в тяхната подготовка, а където е належащо, да се приспособява просветителната система с професионалните гимназии и висшите учебни заведения, тъй че те да могат да се осъществят по най-хубавия вероятен метод.

Денков сподели още, че през идващите седмици трите териториални проекта ще бъдат разисквани и по районите и със синдикатите и работодателите, тъй че да могат да се чуят всички оферти и където е належащо, да бъдат допълнени и изпратени до края на септември в Европейската комисия за разискване. До края на годината се чака да бъдат признати след осъществяване на договаряния, тъй че да може да се стартират дейностите и вложенията, разясни Денков.

Предишното служебно държавно управление, което ръководи 10 месеца, не сподели прогрес по правенето на териториалните проекти.

В началото на годината Народното събрание реши с подавляващо болшинство (само двама депутати гласоподаваха против) вместо да се употребяват еврофондовете за промяна на въглищните райони, в това число обезпечаването на различна претовареност на работещите във въгледобивния и въглищния енергиен бранш, въглищните тецове да бъдат непокътнати, като се стартират договаряния с Европейската комисия за предоговаряне на Плана за възобновяване и резистентност. Доводът на ГЕРБ беше, че въглищните тецове били " златна кокошка ", макар че въглищната електрическа енергия става все по-неконкурентна на пазара и прогнозите са те да бъдат затворени по стопански аргументи и то в краткосрочна вероятност.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР