Дългочаканите от фирмите обществени поръчки за поддържане и ремонт на

...
Дългочаканите от фирмите обществени поръчки за поддържане и ремонт на
Коментари Харесай

Ще продължат ли старите схеми с новите договори за пътни ремонти?

Дългочаканите от компаниите публични поръчки за поддържане и ремонт на пътищата бяха оповестени във вторник - денят, в който парламентарната комисия по районна политика за над 1 милиарда лева по старите контракти. На идващия ден обаче решението, откакто депутатите от " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия и " Демократична България " не отидоха на съвещанието на комисията по бюджет и финанси. Решението на казуса е първа точка в дневния ред на Народното събрание в четвъртък и следва да забележим дали ще има решение по него.

Двете събития - новите поръчки и решаването на проблема с неплатените отговорности по старите контракти са взаимно свързани.

Старите 5-годишни контракти за пътно поддържане бяха прекъснати по времето на. Това стана въз основата на отчет на тогавашния заместник-министър на правораздаването Иван Демерджиев. Мотивът беше, че съвсем всички контракти неведнъж са надхвърлили заложената планирана стойност и заради тази причина към този момент са станали оскъдни.

Например пътната компания за област Пазарджик при планирана цена от 18.7 млн. лева е получила възлагане от организация " Пътна инфраструктура " (АПИ) за 320 млн. лева Подобна е обстановката и в прилежащата област Пловдив. И по този начин съвсем за всяка област на страната. Служебният кабинет изнесе данни, че това е ставало допустимо, тъй като съществени пътни поправки са минавали като настоящи, без издаване на строителни бумаги и без надзор . Най-яркият образец е ремонтът на автомагистрала " Тракия " сред Чирпан и Стара Загора, който мина като настоящ, въпреки даже за неспециалистите да беше ясно, че е главен.

Този трик разрешава да се заобикаля Законът за публичните поръчки и най-вероятно става въпрос за нелегално строителство. Именно по тази причина на всеки един обект.

Но това не се случи или най-малко досега обществено не са оповестени резултатите от инспекцията.

Нещо повече, досегашната съмнителна процедура е на път да се приложи и по оповестените нови публични поръчки за настоящ ремонт и поддържане за над 2.3 милиарда лв. за идващите 3 години.

Поръчките са по една за всеки от 6-те планови региона и една обща за автомагистралите. Всяка една от поръчките е разграничена на обособени позиции за всяка област. Прогнозната стойност на настоящите поправки по тях надвишава сред 6 и 8 пъти цените по старите контракти.



От Министерството на районното развиване обясниха импровизирано пред Mediapool, че прогнозните стойности са повишени неведнъж, тъй като това е действителната стойност на предоставеното строителство по старите контракти за 3-годишен интервал.

Не е ясно дали министърът на районното развиване Гроздан Караджов, който е от квотата на " ИТН ", има намерение да продължи с практиката за възлагане на главен ремонт на пътищата като настоящ. Mediapool не съумя да се свърже с него.

Пределни цени

Това, което прави усещане по 7-те публични поръчки, са заложените пределни цени за обособените типове действия, които се разпореждат на компаниите. Те са общо 232 позиции разграничени по типове работа.

Въпреки че прогнозната стойност на поръчките е повишена до 7 пъти, покачването на пределните цени за обособените типове действия е минимално.

По някои от тях даже няма смяна по отношение на заложените стойности през 2018 година Например в сметката " Организационни мероприятия " цените са същите, както отпреди 4 години, като се изключи слагането на краткотрайна пътна сигнализация, която скача от 600 лева за 1 брой на 720 лева

Почти няма промени и в цените по сметката " Озеленяване и ландшафтно оформяне ", като се изключи машинното косене на трева - нарастване от 35.90 лева./дка на 55.90 лева./дка. Незначително нараства и слагането на бетонов съд за боклук - от 277 лева на 301 лева

С сред 10 и 20% е нарастването на цените при ремонта на пътните настилки и оборудванията.

Най-значително е нарастването при зимното поддържане на пътищата, където пределните цени скачат с до 45%.



Не излиза наяве за какво при обособени типове действия, които зависят от горивата, няма нарастване на цените, а при други има. От средата на предходната година строителите се оплакват от внезапното повишаване на материалите и горивата и желаят индексация на цените по към този момент подписани контракти. Отделно сега има проблем с доставките на материали.

Възможното пояснение за незначителния растеж на пределните цени е старите пределни цени да са били прекомерно повишени.

Възниква въпросът за какво служебният кабинет приключи старите контракти, които изтичаха главно през 2023 година. При всички случаи цените по тях са по-изгодни за страната от тези, които се оферират сега. Съгласно договорите компаниите нямаха право да актуализират цените в продължение на 5 години.

Малките и междинни строителни компании, които нормално са подизпълнители или снабдители на материали и техника на огромните, се надяваха със промяната на властта да бъде изменен и моделът на работа. Засега обаче те не виждат това да се случва и са скептични, че ще има промяна на модела.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР