Може ли един 15-годишен свидетел да обърне дело за тежко

...
Може ли един 15-годишен свидетел да обърне дело за тежко
Коментари Харесай

Може ли 15-годишен свидетел да обърне делото за убийството в Арман махала?

Може ли един 15-годишен очевидец да обърне дело за тежко съзнателно закононарушение, каквото е убийството? Малолетният Мустафа е участвал на масата, на която се е разразил абсурдът сред Стефан Асенов-Амет и Сами Арифов, който приключи с убийството на последния.
Прочетете още
Соченият за палач 48-годишен Стефан Асенов, по прочут в етническата махала като Амет, е с повдигнати две обвинявания. Първото е за съзнателно ликвидиране на приятеля си Сами Арифов, а второто за кражба на смарт телефон за над 3000 лв..

В хода на делото е изяснено, че Амет е наръгал жертва си 5 пъти, след което е опитал да се укрие. Той е с богато престъпно досие с голям брой криминалистични регистрации и има три присъди зад тила си.

Кървавият случай се разигра на 20 февруари 2023 година. Според обвинителният акт Амет и жертвата Смаил се били събрали с другари и използвали алкохол. Убитият Сами работел в Германия и се върнал в Пловдив краткотрайно. В един миг зародил спор сред двамата. Подсъдимият се ядосал и отишъл до дома си, откъдето взел кухненски нож. Амет твърди, че се прибрал, с цел да нахрани котката си, защото жена му я нямало.

След като още веднъж се върнал на мястото на абсурда, двамата другари се сборичкали, а Амет нанесъл прободни рани на Сами, който малко по-късно умрял. Останалите членове на компанията видели ножа, тормозили се и избягали. Именно тогава били осъществени и съдбовните наръгвания. Най-тежкото било в региона на корема, засегнало артерия. Получил се сериозен вътрешен кръвоизлив, който е най-вероятната причина за гибелта. 

След като видял, че Сами е неподвижен, Амет взел телефона му и го продал в заложна къща. С парите от него отишъл на казино, където проиграл цялата сума. Взел и часовника му като се опитал и него да продаде, само че отказали да го купят, по тази причина го задържал. 

На сутринта бил подаден сигнал на тел. 112. На място пристигнали полицейски и медицински екипи, които установили гибелта на Сами. След убийството полицията търси Амет в продължение на три дни, а той се укриваше в изоставена сграда в махалата.

След като не се призна за отговорен пред съда, делото против него протича с разпит на очевидци и движимости лица.

Днес пред магистратите дадоха показания над 10 души. Най-интересно протече разпитът на 15-годишния Мустафа, който първо не помнеше нищо от съдбовната вечер,  след това си спомни някои неща, а най-после даже се отхвърли от показанията си, давани в хода на досъдебното произвеждане и сподели, че истината е това, което споделя през днешния ден. Ученикът твърдеше, че не приказва добре български, макар че учи в българско учебно заведение. Първоначално разпитът му започва с преводач, само че в следствие продължи на български език.

Пред магистратите той сподели, че когато Амет пристигнал при компанията, Сами му споделил да си тръгне, само че Амет не си тръгнал и Сами му блъснал пестник. После двамата почнали да се бутат и да се бият, а другите присъстващи избягали. 15-годишният очевидец добави, че никой не бил пийнал и не бил видял нож.

В следствие Мустафа описа, че подсъдимият пристигнал по-късно и желал Сами да му сипе ракия. Сами обаче желал той да се маха и по тази причина го блъснал по бузата. Той си тръгнал и след няколко минути се върнал. Сами го питал отново ли идваш и се скарали. Сами го хванал за ризата и се били. Когато всичко това се случило, дюкянът бил към този момент затворен.

Според първия разпит на ученика от досъдебното произвеждане, той бил в дюкяна да играе карти с другари. Около 22:00 ч. седнал на масата при мъжете. Всички пиели, само че били малко пияни. По едно време пристигнал Амет, някъде към среднощ. Сипали му водка и му споделили да си върви тъй като е пийнал. Сами му дал банкнота 50лв, само че Амет не ги взел и тогава Сами го блъснал. След 5-10 мин се върнал, Сами станал и отново го блъснал. Видял, че има нож в ръката, само че в залата отхвърли да е видял да има нож.

По време на досъдебното произвеждане малолетният свидетел дори е посочил какъв брой е огромен ножът, с който в следствие е осъществено убийството, и даже в коя ръка го е държал Амет. Казал е също, че Сами дал 50-те лв. на приятеля си, с цел да си купи ракия и да си върви, само че той не ги бил взел.

Така изскочиха няколко несъгласия в описа на 15-годишния възпитаник. Дали са били тревзи, пияни или доста пияни и какъв алкохол тъкмо са пили - водка или ракия?  Най-съществено е обаче кой е почнал багра и видял ли е Мустафа ножа, с който е бил наръган Сами.

Очаква се подсъдимият Амет да даде показания по-късно по време на процеса. Предстои да бъдат разпитани още голям брой очевидци, както и да бъдат изслушани експертизите на движимостите лица.

До момента Амет е осъждан три пъти и е лежал в пандиза, като последният път е през 2002 година Той има 22 криминалистични регистрации.

Ако бъде приет за отговорен може да получи присъда от 15 до 20 години затвор.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР