Дълго време Ислямска държава (ИД) привличаше внимание с акциите си

...
Дълго време Ислямска държава (ИД) привличаше внимание с акциите си
Коментари Харесай

Тайната крепост на Ислямска държава: Афганистан

Дълго време " Ислямска страна " (ИД) привличаше внимание с акциите си в Сирия и Ирак. Няколко години светът наблюдаваше по какъв начин джихадистката формация завзема територии в Близкия изток, а през 2017 станахме очевидци на едни от най-тежките сражения в Ирак и Сирия, водени за завземането на градовете Мосул и Ракка, които до оня миг бяха в ръцете на ИД.
Но до момента в който джихадистите губеха територии в Сирия и Ирак, те подсилваха своите позиции на 3000 километра от там – в отдалечените региони на Източен Афганистан . Именно там, през последните две седмици екипи на елитните американски сили и афганистански командоси направиха няколко поредни интервенции, разкриващи какъв брой дълбоко са пуснали корени локалните структури на ИД.
Американското командване в Афганистан получава от ден на ден сигнали за установяването на ИД в региона. Местният клон на " Ислямска страна " е основан през 2014 година в провинция Нангархар. Той се назовава Уалият Хорасан или " Провинция Хорасан " и бойците му нанасят от ден на ден офанзиви навътре в Афганистан. Списъкът с набези единствено за последната година е внушаващ - от май предходната година, когато джихадистите поеха отговорност за нахлуване над дипломатическия бранш в Кабул до скорошните атентати, в които починаха и дузина публицисти, офанзивите са над 20 . Атентатът от май 2017 нанесе и вреди по българското посолство в Кабул, което след това беше насила да затвори.
Само за една година, жертвите на атентати, осъществени от афганистанския клон на ИД, са стотици, а ранените са хиляди.
Според анализатора Кайл Ортън от " Хенри Джаксън ", който се занимава с проучване на радикални и екстремистки групи, американските и афганистански специфични елементи няколко пъти организират интервенции против ИД от предходната година насам, най-много в провинция Нангархар, където се намират основните им замъци. " Все отново, ИД съумява да нанася офанзиви в Кабул и други региони на Афганистан – както видяхме, без проблем ", прибавя Ортън, до момента в който беседваме по тематиката.
Заради провежданите анти-ИД интервенции, джихадистите изпращат свои бойци в разнообразни региони на страната. Така да вземем за пример, флагът на Уалият Хорасан беше видян в провинция Кунар. На 26 декември предходната година, джихадистите пуснаха фотоси от лагера " Абу Омар ал Шишан ", който се намира в същата провинция. От тогава насам те разгласяват нови материали, още веднъж от същата провинция, а последните изображения са от началото на май. Това приказва, че джихадистите уголемяват постепенно, само че несъмнено своя обхват, макар напъните на американските и афганистански специфични елементи .
" Ислямска страна " доста евентуално ще ускори офанзивите против задгранични дипломати и представители на пресата ", споделя различен водещ анализатор на Афганистан и района, афганистанският публицист Билял Саруари. Той от години следи развиването на талибаните, а през днешния ден и на Ислямска страна. Според Саруари ИД ще опита да нападна повече задгранични задачи, с цел да накара европейските сили да премислят наличието си в Афганистан и вероятно да се изтеглят. " Талибаните заобикалят последно време да атакуват непознати задачи и публицисти, защото оставят малка врата за евентуални договаряния с държавното управление в Кабул ", добавя Саруари.
Най-новата цел на американското командване е обвързвана с преодоляването на стратегическата котловина Мохманд, ситуирана в провинция Нангархар, Източен Афганистан. Районът граничи с Пакистан, откъдето радикалните групи, включително талибаните и Ислямска страна, получават достъп до запаси и нови бойци.
От април специфичните американски елементи, така наречен Зелени барети, се готвят за борба с ИД тъкмо в региона на долината Мохманд . " Този региони е извънредно значим, тъй като дава достъп до град Джалалабад и Магистрала 7 – " Ислямска страна " го знае, и американците го знаят ", разяснява журналистът Майкъл Филипс, който на 15 май разгласява специфичен репортаж в The Wall Street Journal от долината Мохманд.
Има за какво афганистанските управляващи и техните съдружници от Съединени американски щати и интернационалната коалиция да обръщат внимание на Източен Афганистан. От 2014 насам ИД основава деликатно своята мрежа, която след това беше наречена от водачеството на групировката " Провинция Хорасан ". Година по-късно, джихадистите завзеха региони и в Северен Афганистан, а атентатите в Кабул, ориентирани най-вече против цивилен и публични обекти, притегли огромно интернационално внимание. Талибаните, които са обичайна бунтовническа мощ в Афганистан и които управляват 45% от Афганистан, виждат съревнование в лицето на Ислямска страна, само че и опасност за тяхното въздействие. Смята се, че ИД разполага с към 2000 бойци в Източен Афганистан, множеството от които са някогашни бойци на Ал Кайда, талибаните или локални узбеки, свързани с незаконното ислямистко придвижване в Узбекистан, Ислямско придвижване на Узбекистан.
Заради все по-голямото наличие на " Ислямска страна ", Съединени американски щати ускориха въздушните удари в Източен Афганистан. Само от началото на май са осъществени минимум пет въздушни акции ориентирани против планинските региони към град Джалалабад , който постоянно става сцена на конфликти сред афганистанските сили и ИД.
Сега афганистански командоси и специфични елементи на Съединени американски щати стартират атака в долината Мохманд, ситуирана надълбоко в планините до границата с Пакистан. Районът е прочут на анализаторите, защото е считан за главен щаб на " Ислямска страна " и съгласно данните, точно от това място водачеството на групировката възнамерява офанзиви освен в Афганистан, само че и в района. Проблемът на американското командване е, че регионът е чужд за американските елементи, а афганистанската войска в никакъв случай не е навлизала толкоз във вътрешността във вражеската територия. За първи път ще бъде изработен подобен опит в границите на идната – евентуално този месец - атака.
Долината и заобикалящите я планини са изпълнени с пещери и селца, които са минирани. За последния месец няколко афганистански бойци и един американец бяха ранени тежко при гърмеж на мини, заложени от " Ислямска страна ". Често джихадистите употребяват магарета и други животни, типични за местността, с цел да придвижват експлозиви или пък ги скриват в близките пещери, надалеч от скенерите на американските дронове, кръжащи над региона.
Ислямска страна имаше опция да се откри в Афганистан, а това – единомислещи са анализаторите - е заплаха за сигурността за целия район, защото значи, че джихадистите разполагат с територия, в която могат да възнамеряват нови офанзиви и офанзиви.
Автор: Руслан Трад
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР