Дълго време германското правителство реагираше сдържано на провокациите на турския

...
Дълго време германското правителство реагираше сдържано на провокациите на турския
Коментари Харесай

Конфликтът между Германия и Турция засегна и съпругата на Зигмар Габриел

Дълго време немското държавно управление реагираше сдържано на провокациите на турския президент Ердоган. Но той загуби мярката. Външният министър Зигмар Габриел му го сподели в прав текст. И резултатът не закъсня, написа " Дойче веле ".

Зигмар Габриел е човек на ясните думи и каузи. През уикенда той се застъпи за задържания в Испания по искане на Турция немски публицист Доган Акханлъ.

Малко по-късно той в действителност беше освободен, само че краткотрайно няма право да напуща Испания.

В понеделник вечерта Габриел още веднъж откри ясни думи по адрес на турския президент: " Той трансформира Турция в недемократична страна. Опитът за прелом преди една година бе неприятен, само че в този момент Ердоган прави собствен личен прелом ", съобщи първият немски посланик.

Телефонни закани

Зигмар Габриел, който живее със фамилията си в Гослар, заяви и за получени телефонни закани против брачната половинка му. Те били оставени на телефонния секретар в нейния зъболекарски кабинет. Габриел дефинира това като последица от острия конфликт сред него и автократичния турски президент: " Вероятно някои хора се усещат стимулирани от държанието на Ердоган и се пробват да безпокоят и тормозят брачната половинка ми ", сподели той.

Наскоро Ердоган съобщи следното по адрес на Зигмар Габриел: " Кой сте Вие, че да разговаряте с президента на Турция? Знайте си мястото! " И още: " От какъв брой време сте в политиката? На какъв брой години сте? ".

Преди това Зигмар Габриел беше разкритикувал апела на Ердоган към немските жители от турски генезис да не гласоподават на парламентарните избори за ХДС/ХСС, социалдемократите, както и за Зелените, тъй като те били врагове на Турция.

Ердоган желае да бъде възприеман като еднакъв

В изявление за " Дойчландфунк ", турският народен представител Мустафа Йенероглу назова смущаващи заканите против брачната половинка на Зигмар Габриел. Той е народен представител от ръководещата партия на Ердоган и ръководител на комисията за човешки права в турския парламент. Според него обаче заканите са дело на някой ненормалник, който работил по този недопустим метод. В същото време Йенероглу акцентира следното: " Президентът Ердоган държи с него да се беседва като еднакъв с еднакъв. Това е доста значимо за него. Той чака уважително отношение към неговата страна. Времената, когато Турция укорително се сочеше с вдигнат показалец, отминаха окончателно ".

След като месеци наред немското държавно управление реагираше умерено на провокациите на Ердоган, при започване на юли Зигмар Габриел втвърди тона. Повод за това беше карцерът на правозащитника Петер Щойтнер. Щойтнер беше за първи път в Турция за присъединяване в уъркшоп. Оттогава той е държан в ареста по обвиняване, че подкрепял терористите. В отговор на това външното министерство в Берлин посъветва немските жители да се въздържат от пътувания в Турция. Освен това немското държавно управление желае да преразгледа държавните гаранции за вложенията в Турция. Външният министър съобщи по този мотив: " Не можем да посъветваме никого да влага в една страна, в която няма правна сигурност ".

Германският публицист Дениз Юджел и преводачката Месал Толу също са задържани в Турция. В подтекста на обтегнатите германско-турски връзки тяхната орис е незнайна. Все отново тази седмица немският дипломат в Турция Мартин Ердман може да посети двамата, както и Петер Щойтнер, в пандиза.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР