Дълги и трудни коалиционни преговори очакват Бълария, след като парламентарните

...
Дълги и трудни коалиционни преговори очакват Бълария, след като парламентарните
Коментари Харесай

Reuters: Трудни преговори за коалиция в България след пети неубедителен вот

Дълги и сложни съдружни договаряния чакат Бълария, откакто парламентарните избори, пети за последните две години, още веднъж не излъчиха явен победител, написа в разбор на резултатите от изборите у нас Reuters.

Блокът, воден от дясноцентристката партия ГЕРБ на някогашния министър-председател Бойко Борисов, печели 26,5% от гласовете на изборите в неделя, до момента в който прозападният новаторски блок, воден от " Продължаваме промяната " (ПП), получава 24,9 %, съгласно предварителните резултати, основани на 96% от преброените бюлетини, добавя организацията.

Националистическата партия " Възраждане ", която симпатизира на съветския президент Владимир Путин, заема трето място с 14,4%, което е с няколко процентни пункта повече спрямо предходните избори през октомври, отбелязва медията.

Етническата турска Движение за права и свободи е на четвърто място с 13%, а Българската социалистическа партия (БСП), наследница на в миналото могъщата комунистическа партия, има 9%.

Продължителната политическа невъзможност в България, породена основно от персоналната неприязън сред водачите на двата съществени блока, принуди страната да отсрочи целевата си дата за приемане на еврото и към момента не е одобрила проектобюджета за 2023 година

Несигурността също по този начин попречва способността на България да употребява средствата на Европейски Съюз за възобновяване след пандемията, а анализаторите и гласоподавателите се притесняват, че обърканият резултат от вота може да докара до нови избори по-късно тази година.

Българските гласоподаватели са изтощени от неспособността на своите политици да загърбят разликите си и да си сътрудничат за сформиране на държавно управление, което да се оправи с рецесията с разноските за живот и да изкорени ширещата се корупция, отбелязва Reuters.

Политическа партия и нейният съдружник Демократична България (ДБ) упрекват ГЕРБ, че по време на десетилетното си ръководство, завършило през април 2021 година, са управлявали ширещата се корупция в най-бедната страна членка на Европейски Съюз, нещо, което Борисов отхвърля.

За някои гласоподаватели Борисов, политически деец, би могъл да помогне за възобновяване на известна непоклатимост в България на фона на възходящата инфлация и геополитическите опасения, подбудени от войната в Украйна. Но ПП-ДБ към този момент изключват коалиция с ГЕРБ.

Както Борисов, по този начин и Кирил Петков, 42-годишният водач на Политическа партия, приключил Харвард, желаят България, член на НАТО, въпреки и с тесни исторически и културни връзки с Русия, да резервира проукраинската си позиция във войната.

През по-голямата част от последните две години България е ръководена от технократски служебни държавни управления, назначени от президента Румен Радев, проучва международната организация.

Официалните резултати от изборите в неделя се чакат най-късно до 6 април. Радев даде обещание да работи бързо, с цел да предложения водача на партията, която е спечелила най-вече гласове, да стартира съдружни договаряния, приключва Reuters.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР