Да се прогнозира едрата картина на предстоящите месеци напоследък е

...
Да се прогнозира едрата картина на предстоящите месеци напоследък е
Коментари Харесай

2024: Слалом между познати кризи

Да се предвижда едрата картина на идните месеци в последно време е елементарно - последните най-малко четири години са като слалом сред разнообразни рецесии. Ако погледнем обратно, прекосяването през годините преди 2020 година изглеждаше като удобно пътешестване по добре поддържана автомагистрала, по време на което най-големият проблем е скуката . След това обаче всичко замязя на бясно каране по стеснен планински път с доста дупки, падащи камъни и неочаквани засади - с изключение на коронавирус всички трябваше да се оправят с рисковете от войната в Украйна, а след това и в Газа, високи цени на силата, надлежно инфлация, увеличаващи се лихви, политическа неустойчивост и странни управнически конфигурации.

През 2024 година, уви, не се чака връщане на спокойната автомагистрала. За разлика от предишните години обаче в този момент трудностите наподобяват известни, а напъните да се избегне разширението на настоящите рецесии и предотвратяването на нови са съществени.

В този брой на " Капитал " сме избрали малко по-различен метод да разкажем прогнозите на публицистите от медиата за идващата година. ще намерите 24 къси и доста съответни предвиждания за най-важните събития и трендове през идващата година - от това какво ще се случва с инфлацията и лихвите до оценка за риска от международна война.

Заимствахме концепцията за форма̀та от Financial Times, които бяха създали своите прогнози по този метод, като нашите тематики, несъмнено, са разнообразни. Подбрахме тези въпроси, които са съответни повече за хората в България. Идеята е всеки да се ориентира в каква икономическа, политическа и интернационална среда ще взима решения за живота и работата си през 2024 година
Реклама
Направихме прогнозите в действителност къси и в действителност съответни, тъй като в последно време шумът и неяснотата заглушават смислената и потребна информация. Така тематиката от корицата се пробва да предскаже мелодията, по която ще се развива новата година.

Немалко от тематиките през 2024 година стартират през предходната година. В последните дни на 2023-а се разбра, че България и Румъния влизат единствено отчасти - по въздух и море, в Шенген. От една страна, това наподобява като крах - въпреки всичко същинско значение за бизнеса и множеството хора има премахването на сухоземните граници, само че поради настроенията в западните страни от Европейски Съюз и възхода на националистите там сегашната сделка наподобява като единствената допустима (). А с цел да се разбере и западноевропейската позиция, вижте.

Началото на годината дава мотив освен за прогнози, само че и за взор обратно от малко по-високо. Не пропускайте и кои са стадиите му досега. За прехода може и да се спори, само че един от основните му герои - основателят и водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган, продължава да е в играта. Нещо повече - тази седмица той се опита да се появи с нова маска - като надали не герой против корупцията, като предизвести, че " Движение за права и свободи е напът да се трансформира в корпоративна, платена партийна организация ". С тези причини той предлага председателският пост в Движение за права и свободи да се подели сред Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. Това обаче надали е финалният епизод в интригата - до формалния избор има още съвсем два месеца. Вижте повече.

Пред нас е и цялата година и най-големият риск в прогнозите за нея е, че тя не е предопределена - всичко ще е такова, каквото си го създадем сами. Най-вече за нашия живот, по-късно за работата и след това за света, който ни заобикаля.
Източник: Shutterstock Реклама Свързани публикации България към този момент влезе единствено в Шен-, някой различен път и в -ген 5 януари 2024, 08:02 20 прогнози за България и света 5 януари 2024, 06:29
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР