Да планираш дългосрочно дейността на компанията и да си отговорен

...
Да планираш дългосрочно дейността на компанията и да си отговорен
Коментари Харесай

Група ГЕОТЕХМИН и отговорността за регионите

Да планираш дълготрайно активността на компанията и да си виновен към района, към локалните поданици и качеството им на живот. " Елаците-Мед ", част от група ГЕОТЕХМИН, възнамерява да удължи живота на рудник " Елаците " до 2041 година Това значи обезпечаване на работа и добър стандарт на живот за популацията в Софийска област - а точно в община Етрополе и общините от Средногорието.
Приносът на " Елаците-Мед " АД за района
е в няколко направления. Първата е за работещите в сдружението - обезпечаване на претовареност и високи хонорари. Втората посока са концесионните заплащания и локалните налози и такси, които влизат в общинските бюджети и с помощта на тях локалната власт има повече средства за осъществяване на планове за възстановяване качеството на живот. Третата посока е обществената отговорност на " Елаците-Мед " АД и осъществените многочислени значими планове, част от които се извършват годишно и имат резистентност както във времето, по този начин и във връзка с резултатите.

По данни на разбор на Института за пазарна стопанска система " Елаците-Мед " е измежду първите три най-големи работодателя в региона. Над 2000 души, или една пета от заетите в частния бранш в Средногорието и Етрополе, работят в медодобивната компания. Над 83% от всички служащи в компанията са от региона на Средногорието и Етрополе, като 40% са от община Етрополе. Средната брутна работна заплата е 2655 лева и е с 55% по-висока от междинната за София-област. " Елаците-Мед " заплаща един от всеки четири лв. за заплати в Етрополе и Средногорието. Общият чист трудов принос на " Елаците-Мед " в региона на Средногорието и Етрополе доближава 74.5 млн. лева през 2022 година

Петдесет % от концесионните такси отиват в общинските бюджети. По данни на ИПИ общо заплащанията на " Елаците-Мед " към общините образуват 73% от личните доходи на община Мирково, 67% - от личните доходи на община Етрополе, 45% - на Чавдар, за Златица, Антон и Пирдоп сумата е в границите на 14-16% годишно, а в Челопеч - 8 на 100. Само за 2022 година в общини от Софийска област са постъпили 11.5 млн. лева от концесионни хонорари, локални налози и такси и дарения. Платените концесионни такси са: 4.9 млн. лева към бюджета на Етрополе, 3.3 млн. лева - към този на Мирково, 1.5 млн. лева - за Чавдар. Всяка от общините сама взема решение защо ще употребява приходите от концесионни такси. Те обаче са доста перо, с помощта на което кметовете извършват разнообразни планове - инфраструктурни, здравни, просветителни и други.
Реклама
Отговорността за района и приносът на компанията " Елаците-Мед " имат още една посока -
осъществяване на планове с дарения
или в границите на корпоративната обществена отговорност на група ГЕОТЕХМИН, които са значими за локалното население и с които се вземат решение проблеми и се подкрепя развиването на общината. През 2023 година МБАЛ " Проф. доктор Александър Герчев " в Етрополе получи рентгенов уред от последно потомство по линия на Благотворителната стратегия " Българските добродетели ", в която вземат участие проф. дтн инж. Цоло Вутов, шеф на " Геотехмин " ООД, и четири сдружения - " Геотехмин " ООД, " Елаците-Мед " АД, " Геострой " АД и " Геотрейдинг " АД. В МБАЛ в Етрополе се правят рентгенографии и рентгеноскопии на поданици и на Ботевград, Правец и други общини от района. Преди това беше изработен и ремонт на покрива на постройка на болничното заведение също по " Българските добродетели ".
МБАЛ " Проф. доктор Александър Герчев " в Етрополе получи като подаяние от група ГЕОТЕХМИН рентгенов уред от последно потомство
Години наред басейните в СУ " Христо Ясенов " в Етрополе не работеха. Децата от града пътуваха до други обитаеми места, с цел да плуват. Група ГЕОТЕХМИН ремонтира двата вътрешни басейна, а две сдружения на чиновници от " Елаците-Мед " се заеха с активността да поддържат басейните и да обезпечат треньори за децата. Едва ли са доста хората, които знаят, че СУ " Христо Ясенов " е едно от най-големите учебни заведения в Софийска област по сграден фонд. Отоплителната система беше остаряла и в някои от кабинетите през зимата температурата оставаше ниска и несъответствуваща за осъществяване на образователните часове. По Благотворителната стратегия " Българските добродетели " беше направена нова отоплителна система , тъй че да е топло във всички елементи на голямата постройка. Изградена бе и парна апаратура в общежитието, в което са настанени възпитаници от Футболна академия " Христо Стоичков ", които учат в междинното учебно заведение.

С Професионална гимназия " Тодор Пеев " в Етрополе също се осъществят разнообразни планове. Тя е сътрудник с сдружения от Група ГЕОТЕХМИН за дуално образование. Освен това през м.г. бяха въведени ограничения за енергийна успеваемост в гимназията и там също учениците имат по-добри условия за образователния развой.
В Челопеч бяха ремонтирани и новоизградени 6 детски площадки с поддръжката на Група ГЕОТЕХМИН Реклама
Звучи необикновено, само че Етрополе е една от дребното общини в България, в случай че не и единствената, в която има детска градина със солна стая. " Много сме щастливи, че благодарение на нашите донори от " Елаците-Мед " се осъществя тази наша концепция, за която доста хора си мечтаят. Надяваме се, че с това прелестно помещение ще помогнем децата ни в бъдеще да бъдат по-здрави ", сподели шефът на ДГ " Звънче " Цветелина Маринова на откриването на солната стая.

В община Мирково с дарения по " Българските добродетели " са осъществени редица планове. Беше дарен автомобил за обществения патронаж, нов оборудван камион за сметосъбиране, тъй като остарелият постоянно се повреждаше, нови LED осветителни тела бяха инсталирани в село Бенковски и в село Мирково. Там е построена и нова детска площадка. В края на лятото там беше открита и постройката на музея " Мирково - през вчерашния ден и през днешния ден " , който следва да приюти археологическа галерия и скъпи предмети. Идеята е да се експонират артефакти и да се усили притокът на туристи. В град Златица беше ремонтирана улица, която се нуждаеше незабавно от ремонт, там също бяха сменени осветителните тела с енергоспестяващи. В село Челопеч бяха актуализирани и построени общо 6 детски площадки. Група ГЕОТЕХМИН поддържа отлични партньорски връзки и с община Чавдар. Там бяха ремонтирани детски площадки, хижа " Сакарджа ", църквата " Св. Архангел Михаил ". Един план обаче всяка година притегля интереса на локалните поданици. Това са безплатните профилактични прегледи от експерти . Ежегодно към 400 поданици на Чавдар се възползват от опцията да си запишат час и да бъдат прегледани от висококвалифицирани медици в здравния кабинет в селото, който също е изработен с дарения по стратегия " Българските добродетели ". В момента в Чавдар се построява и площадка за стрийт фитнес.

Превенцията и помощта на хора, потърпевши от естествени бедствия , е измежду благородните дела на проф. дтн инж. Цоло Вутов и група ГЕОТЕХМИН. Помощ се оказва непрекъснато на общините от района на активност. През 2022 година беше направено подаяние на община Карлово за потърпевшите от водното злополучие села. През тази година 40 поданици на Етрополе получиха финансова помощ след наводнението. Беше изпратена и техника, с която да се направи по-бързо разчистването.

Повече от 10 години " Геотехмин " ООД и " Елаците-Мед " АД вършат годишни дарения на книги на всички учебни заведения и читалища от Етрополе и Средногорието. Това е една неповторима самодейност за обогатяване фонда на библиотеките и инвестиция в знанието на децата, младежите и възрастните. Години наред двете сдружения организират и районни училищен състезания в 13 учебни заведения от района, с които се цели опазване на историческата памет, разпространение на рударството и т.н.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР