Да облагаш печалбата за електрическата енергия, получена при комбинираното производство,

...
Да облагаш печалбата за електрическата енергия, получена при комбинираното производство,
Коментари Харесай

Облагането на печалби на губещи дружества, като топлофикациите е истински абсурд

„ Да облагаш облагата за електрическата сила, получена при комбинираното произвеждане, на която и да е топлофикация е парадокс “. Това сподели инж. Севдалин Желев, изпълнителен шеф на Топлофикация Русе в коментар на готвения закон, който да транспонира в българското законодателство европейския правилник за справяне с високите цени на електрическата сила. Експертът изясни образно за какво това е по този начин.

Препоръките в регламента на Европейски Съюз са краткотрайно да се лимитират изключителните пазарни доходи на производителите на сила с по – ниски пределни разноски, посредством установяване на таван на цените. Топлофикация Русе обаче не попада в тази категория. Точно противоположното. Цената на главното гориво е към 350 $ при заложена от регулатора цена 195 $ за интервала юли октомври. Това е два пъти по-висока себестойност при закрепена от КЕВР цена на изхода към клиентите.
-->
Комбинираното произвеждане за висока успеваемост е произвеждане на топлинна сила и електрическа сила. Загубите от топлинната сила нужна за централното топлоснабдяване на Русе – към 20 000 семейства може да бъдат отчасти обезщетени с производството на електрическа сила. Колкото по – скъпо успее да осъществя тази сила Топлофикация Русе, толкоз по - добра ще реализира за потребителите в идващия регулаторен интервал. Облагането на облагата от производителите на електрическа сила е мярка, грабеща от потребителите.  Ефектът ще е всеобщ отвод от централно топлоснабдяване, банкрут на сдружения и натоварване както електропреносната и енергийна система, по този начин и джоба на страната, тъй като цената на тока за битови клиенти е субсидирана.

Европейски Съюз предлага да не се подхващат ограничения на националните законодателства, които са дискриминационни или заплашват капиталовата среда. Топлофикация Русе работи по амбициозна капиталова стратегия за покриване на европейските условия за зелено или въглеродно неутрално произвеждане. Тази стратегия към този момент е мощно усложнена от високите цени на суровините и загубите, които генерира сдружението. Облагането на облагата от продажбата на електрическа сила, разглеждайки я като независим артикул с изкривена от регулаторната рамка себестойност е още един кол в колелото на зеления преход.

Можем да обърнем внимание и на други не по-малко значими причини, само че всички те водят към извода, че още по – огромното понижаване на паричните потоци от данъци, измислени единствено в България от целия Европейски Съюз ще направи работата и обслужването на капиталовите отговорности невъзможни. 

Европа прави рекомендации, като категорично прецизира в кои случаи не трябва да се ползва мярката облагане на облагите. Топлофикация Русе попада във всички тези изключения. Ако България реши да приложи по този изкуствен за Европейски Съюз метод регламента, то това е директна стъпка към закриване на централите.

„ Сметката и престараването ще се платят от потребителите през днешния ден и от поколенията на следващия ден. За това нашият апел е към институциите, които ползват регламента, създавайки закони и нормативи, към индустриалните потребители, които лобират за запазване на личните си облаги – мислете за хората, тъй като всяко деяние има равно по мощ и величина и противоположно по посока противопоставяне. Прост закон на физиката. “ сподели инж. Севдалин Желев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР