Да намачкаме ягоди, малини, вишни, боровинки, касис, арония Най-полезният начин за

...
Да намачкаме ягоди, малини, вишни, боровинки, касис, арония
Най-полезният начин за
Коментари Харесай

Да консервираме здравословно - II част

Да намачкаме ягоди, малини, вишни, боровинки, касис, арония
Най-полезният метод за предпазване на алените плодове е намачкването им със захар. Изберете прясно набрани, здрави плодове. Измийте ги усърдно под течаща вода и най-после ги изплакнете с преварена. След това сложете ягодите на чиста памучна забрадка и ги оставете изцяло да изсъхнат.

В стъклен или емайлиран съд сложете равно количество плодове и захар и с цел да съхраните оптималното количество витамин С, ги намачкайте на ръка. Ако този метод ви се коства непостижим, може да употребявате и кухненски робот, само че имайте поради, че при контакта с металните ножове и мощната скорост, витамин С ще се резервира с 30% по-малко, спрямо ръчното намачкване. Вече хомогенната примес, напълнете в авансово стерилизирани буркани, като оставите до края на гърлото един свободен сантиметър.

Не е належащо да ги запечатвате, единствено ги затворете с полиетиленова капачка и ги оставете в хладилника за едно денонощие. След 24 часа ги отворете и засипете сместа със захар до върха на буркана. Това ще даде спомагателен консервиращ резултат. Оставете буркана за предпазване на мрачно място, с температура не по-висока от 10-12 градуса. В консервираните по този метод плодове ще се запазят всички витамини чак до пролетта.

Да създадем желе
От киселите червени плодове с дребни семчици се получава вкусно, безусловно натурално желе. Най-подходящо за задачата е аленото френско грозде. Почистете плодовете по описания нагоре метод, само че без да ги подсушавате. Изцедете сока, и в този случай най-добре ръчно. В стерилизираният буркан изсипете една чаша сок, изчакайте известно време и сложете една чаша захар и по този начин до момента в който напълните буркана. Накрая с чиста лъжичка разбъркайте сока до цялостното разтваряне на захарта. Затвореният буркан поставете в хладилника за денонощие. През това време към този момент ще се е желирал. Засипете гърлото със захар и го съхранявайте по същия метод както намачканите плодове.

Сушене
Освен консервирането съществуват и други способи за предпазване на плодовете и зеленчуците. Един от най-здравословните е сушенето. При него се резервират изцяло всички минерални субстанции и доста витамини. Сушенето би трябвало да се прави в добре проветримо помещение (но не под намерено слънце) и температура от 25 до 50 градуса, да вземем за пример остъклена тераса, таванска стая или открита фурна. Можете да сушите освен гъби, пипер и плодове, само че и моркови, тиква и патлажани. Последните се нарязват на кръгчета, нанизват се на шнур и се окачват в топлото, изсъхнало помещение. През зимата от тях може да приготвяте както ястия, по този начин и да ги задушавате или печете на скара откакто авансово сте ги накиснали във вода за към 10 часа.

Продължава: Да консервираме здравословно - I част
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР