Да, хората са уловили същината на живота още преди 2500

...
Да, хората са уловили същината на живота още преди 2500
Коментари Харесай

10 мъдри и изненадващо актуални цитата от древните философи

Да, хората са уловили същината на живота още преди 2500 години. От хилядолетия сме имали мъдреци и мислители, които и до през днешния ден ни оказват помощ да разберем обърканото си ежедневие. Уверени сме, че тези цитати, подбрани от Business Insider, са по този начин настоящи по площадите на днешните забързани мегаполиси, колкото са били и в долината на Ганг и планините на антична Гърция.

„ Човек в никакъв случай не стъпва два пъти в една и съща река, тъй като това не е същата река и той не е същият човек. “ - Хераклит, живял към 500 година прочие Хр. в Ефес, днешна Турция.

Както доста други мислители, които не си поплюват, Хераклит бил роден в заможно семейство в огромния град, само че избрал да живее безприютен в съзерцаване на вселената. Той стигнал до извода, който не стопира да отеква в цялата ни история – че вселената е в положение на непрестанна смяна. И както демонстрира по-горният откъс, такава е и самата ни еднаквост.

***

Мъдрецът „ е подготвен да оползотвори всички обстановки и не пилее нищо. Това се споделя въплъщаване на светлината “ - Лао Дзъ, живял към 600 година прочие Хр. в Китай.

Най-Лао Дзъ основава даоизма преди 2500 години в Китай. Учените настояват, че той е полу именита фигура, защото името " Лао Дзъ " значи просто " възрастен мъж " и никой не знае кой е бил в действителност.

По-важното е, че ни е оставил в завещание загадъчно закачливия текст на " Дао дъ Дзин. " Той е цялостен с остроумни бележки, като да вземем за пример горното наблюдаване, които на процедура споделя, че всяка обстановка, в която се окажете, е фундаментално работеща.

***

" Страданието съществува. " - Сидхарта Гаутама, живял към 500 година пр.н.е. в равнината на Ганг, модерна Индия .

Често интерпретирано неправилно като " животът е страдалчество ", наблюдението на Сидхарта Гаутама Буда, че страданието просто съществува, е в основата на религията, построена към неговото обучение - будизъм.

Когато признаем, че страданието съществува, е доста по-лесно да се освободим от непрекъснатия боязън от него.

***

„ Да поставиш усилието нагоре от премията може да се назова обич. " Конфуций, живял в Китай към 500 прочие Хр.

Конфуций е може би най-влиятелната персона в китайската история.

Ударението, което се слага в страната и може би целия район на Източна Азия, върху фамилните взаимоотношения и задължението към страната, по всяка възможност води началото си от наследството на този влъхва.

Той акцентира цената на това, което през днешния ден назоваваме " твърдоглавие ": разкриване на цената в напъните и постоянството, а не толкоз в самото достижение.

***

„ Неизследваният живот не си коства да бъде живян. “ – Сократ, живял в антична Атина към 450 година прочие Хр.

Сократ въплъщава фундаменталния дух на западната мисъл, че ти самият имаш отговорността да бъдеш създател на личния си живот. За да направиш това, съгласно античните гърци, е нужно да изследваш себе си.

***

„ Животът, прекаран в печелене на пари е живот по насила и благосъстоянието явно не е богатството, което търсим. То просто е потребно поради нещо друго. “ - Аристотел, живял в антична Гърция към 300 година прочие Хр.

Не единствено че Аристотел е един от първите мислители, който излага концепциите си за природата по метод, който през днешния ден можем да назовем „ теоретичен “, освен че литературните му наставления са годни и до през днешния ден, а и неговата рецензия на капиталистическия живот идва две хилядолетия преди Маркс да се появи на сцената.

Животът, прекаран в гонене на облага, в никакъв случай не е свободен, а парите могат да бъдат единствено средство и в никакъв случай цел.

***

„ Когато бъдеш въодушевен от велика цел, от ексклузивен план, тогава всичките ти мисли разчупват своите граници “ – Патанджали, живял в Индия към 100 година прочие Хр.

Патанджали е индивидът, записал сутрите на йога, философията зад слънчевите извършения, които някои от нас вършат заран.

Цитатът нагоре продължава:

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР