Д-р Цветелина Великова е специалист клиничен имунолог в МБАЛ Лозенец,

...
Д-р Цветелина Великова е специалист клиничен имунолог в МБАЛ Лозенец,
Коментари Харесай

20 въпроса: д-р Цветелина Великова

Д-р Цветелина Великова е експерт клиничен имунолог в МБАЛ " Лозенец ", преподава като помощник в МУ-София, СУ " Св. Климент Охридски " и Тракийския университет. Когато не е с пациенти или студенти, прекарва време с двете си деца в дълги разходки на кучето. Или се отдава на изобразяване и на любовта си към езиците, очевидно немският и френският не са й задоволителни, тъй като сега се бори с усвояването на мандарин. През последните месеци обаче заниманията остават на назад във времето, тъй като дребното свободни часове на доктор Великова са й нужни, с цел да допише първата си научнопопулярна книга " Детският имунитет " (изд. " Сиела " ), която излезе при започване на октомври. Тя съумява увлекателно, само че в същото време задълбочено да заключи най-важната и настояща информация за срещите на децата с инфекции, само че също и за алергиите, автоимунни болести, имунодефицитни положения и други На някои от най-често задаваните въпроси по тези тематики Цветелина Великова към този момент е отговаряла в блога си по имунология () или като админ на потребната във фейсбук с близо 30 000 почитатели. Тя има над 200 публикации в научни издания с висока степен на научно въздействие (impact factor).
Като какъв човек се определяте?
Динамичен, леко безреден оптимист, който търси салдото сред персоналния и професионалния живот и който желае да е благополучен.
Нещото, в което вярвате безусловно?
Вярвам в науката и научния способ. Дори когато се сменят парадигмите в науката и в света, това става благодарение на научния способ.
Любимият ви миг от деня?
Най-любимият ми миг от деня е заспиването вечер, когато си лягам и чувствам настъпването на съня. Действа ми успокояващо, усещам се сигурна, че всичко ще бъде наред, а в това време ми основава възприятие на магичност и феерия.
Реклама Най-голямото предизвикателство във вашата работа?
Трудно ми е да се боря със закостенели показа, с ината, с дезинформацията. От друга страна, огромно предизвикателство са някои пациенти, чиято диагноза не може да бъде сложена с години и с цел да им помогнем би трябвало да обединим сили голям брой експерти от разнообразни области. Голямо предизвикателство в моята сфера е и да намеря сътрудници съидейници, които да имат предпочитание да работим дружно и да се развиваме като екип.
Кое е най-голямото ви достижение?
В персонален проект - да имам лично семейство. В професионален проект - признателна съм за това, че за последните 10 години сме образували една относително огромна, сплотена научна група от учени от цялата страна и отвън нея, в която има съгласие и съвместен блян за развиване. Смятам, че най-големите достижения занапред предстоят.
Как си почивате?
Не си почивам, може би единствено когато дремя. Но извозвам задоволително време, интензивно вършейки неща, които ме вършат щастлива.
Какво ви зарежда?
Слушането на музика, подкасти, четене и слушане на книги, онлайн курсове за поддържане на квалификацията и такива за придобиване на нови умения, пътувания из страната и чужбина, игра с децата. Всички тези неща ме зареждат и стимулират всеки ден.
Реклама Какво ви разсмива?
Обичам детските смешки. Детският смях ми е най-заразителен. Разсмиват ме и комедиантите, които се стараят да наподобяват съществени.
Какво ви натъжава?
Когато се замисля за това, че животът има своя край. Много ме натъжава това и още не съм подготвена да го приема. Натъжава ме това, че има апетит и беднотия по света, спорове, войни. Натъжава ме, че колкото и старания да се влагат да се спрат тези нещастия, те към момента съществуват.
Какво ви вбесява?
Несправедливостта във всичките й форми и безсилието, до което води тя.
Личност, на която се възхищавате?
През последните години проследявам интензивно Дейв Креншоу, който е водещ преподавател и създател на книги в региона на продуктивността, ръководство на времето и салдото сред персонален и професионален живот. Възхищавам му се, че е съумял да реализира триумфите си, без да жертва времето за фамилията си и да бъде благополучен. Към това се стремя и аз, а пътят към такава смяна се оказа дълъг и посипан с трудности.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР