Д-р Славея Измирлиева, началник Отделение по образна диагностика в Комплексен

...
Д-р Славея Измирлиева, началник Отделение по образна диагностика в Комплексен
Коментари Харесай

Д-р Славея Измирлиева, онколог: Всяко ранно откриване на карцинома на гърдата би довело до излекуване

Д-р Славея Измирлиева, шеф Отделение по образна диагностика в Комплексен онкологичен център в Пловдив в изявление за " Добър ден, България " на Радио " Фокус ". 

Месец октомври е Световният месец за битка с рака на гърдата. За предварителната защита на болестта беседваме с доктор Славея Измирлиева – шеф Отделение по образна диагностика в Комплексен онкологичен център в Пловдив. Този месец вие направихте акция за профилактични прегледи. Кажете ни какви са резултатите от тази акция и по какъв начин мина тя?  


Както постоянно, месец октомври е месец за профилактика и да напомним на дамите за това по този начин рисково заболяване. За страдание, ракът на гърдата е най-често диагностицираното онкологично заболяване при дамите. Макар и по-рядко, то се среща и при мъжете. Особено внимание се обръща на карцинома на гърдата през последните години в международен мащаб заради нарасналото заболяване и множеството от страните вкарват скринингова стратегия, тъй като от ден на ден дами осъзнават потребността от профилактика на болестта. Навременното разкриване и лекуване усилва % на преживяемост, възстановяване качеството на живот на пациентите. За страдание, в България обстановката не е такава, каквато бихме желали да бъде. Необходимо е да се работи още доста в посока на ориентиране на публичното внимание към потребността за навестяване на експерт и осъществяване на профилактични прегледи за предварителна защита на това заболяване. През тази седмица през онкологията минаха общо 802 души, от които 384 бяха ориентирани към Отделението по образна диагностика, и то единствено в тази поликлинична част. От тези, които бяха прегледани, открихме един карцином на гърдата, пет дами бяха с фиброаденоми и 11 от тях бяха с кистозни промени, които бяха пунктирани и диагностицирани на момента. В хирургичния кабинет бяха признати новооткрити 10 с карцином на гърдата. Това е в рамките единствено на една седмица, което бие паника. Но за жалост, ние не организираме както е належащо тази профилактика на гърдата. И по тази причина бих желала този месец, след толкоз години, които ние насочваме такива изявления, вие напомняте, всички медии, да се организират, към момента българската жена не осъзнава този по този начин нужен обзор за нея, с цел да избегнем тези напреднали случаи. Всяко ранно разкриване на карцинома на гърдата би довело до изцеление. Това е нещо, което се излекува до дъно, води до по-комфортен метод на живот и несъмнено, тези дами са потребни за обществото и за фамилията си.  

Какви са рисковите фактори, които могат да въздействат на възникването на това заболяване?  

Рисковите фактори – най-често това са дамите в менопауза, да кажем по-често. Но да кажем, че няма възрастова граница. Но въпреки всичко това са наследствената обремененост. Имайки някой във семейството си, тези дами би трябвало да извърнат внимание и да вършат по-чести профилактични прегледи както при експерта хирург, по този начин и образните проучвания. На второ място би трябвало да сложим наднорменото тегло, алкохола, тютюнопушенето, хормоналното лекуване, което се постанова да организират някои от дамите, физическата интензивност. Ако имаме качествения живот, съобразяваме се с какво се храним, имаме повече двигателна интензивност, заобикаляме нездравословните привички, би било една от предварителните защити за понижаване. Като несъмнено, не пропущам да има самоконтрол, изключително при дамите, които казахме, са с наследствената обремененост. За младите дами споделям, че би трябвало да свикнат и да вършат този самоконтрол, да опипват гърдите, да наблюдават за бучки, за придърпвания, секрет от гърдите и това да ги накара да извърнат внимание, да се извърнат към експерт. А за дами, които са към този момент над 40 години, с изключение на ехографският обзор, този при експерта хирург, към този момент би трябвало да има и направена мамография и тя да се прави през две години, с цел да наблюдаваме плътността на гърдата, промените и всичко да бъде в точния момент намерено. 

Има ли наклонност възрастта с годините да понижава, т.е. все по-млади дами да се разболяват от това заболяване? 

Не бих споделила, че има такава наклонност, тъй като нямам точна статистика сега пред себе си, само че споделям, че няма възраст. Хубаво е всяка жена след 20 години да прави тези прегледи, тъй като в случай че в младата възраст по-чести са доброкачествените промени, не бих могла да кажа, че отсъстват и карциноми на гърдата. Когато човек обърне внимание в точния момент и отиде при експерт, ще бъде и ранно диагностициран. Това е концепцията да подсещаме за тази профилактика и да се откриват рано нещата. Ако редовно се вършат прегледите при хирурзите, които са експерти в тази област, мамолози, и се прави ехографията, всички тези неща ще бъдат открити в точния момент.  

Може ли да ни обясните още веднъж точната профилактика, която всяка една жена в домашни условия може да направи по този начин, че да не се стигне до злокачествено обучение на млечната жлеза? 

Това е да свикне да опипва гърдите си и то да бъде директно след цикъл за младите дами, тъй като тези промени в паренхима на гърдата се случват и се свързват с етапите на цикъла. Гърдата е най-спокойна и леснодостъпна за опипване незабавно, директно след цикъла. И срещуположната ръка – значи в случай че изследваме лявата гърда, да я изследваме с дясната ръка. Да бъде с едни поредни, постъпателни придвижвания, които да обгръщат, едно кръгово придвижване да направи, да обхване отвред гърдата и да натиска компактно към гръдната стена, с цел да може и в дълбочина да обхване тези промени. Когато го прави всеки месец, тя ще свикне с тази компактност на гърдата и ще й направи усещане разлика в плътността и изменението в гърдата, освен като компактност да опипва някаква групировка, най-простичко казано, някакво топче – би трябвало да обръща внимание, да огледа зърната хлътнали ли са, за секрет от гърдите. Обикновено носенето на черно долни дрехи, в случай че има секрет от гърдата, дамата няма да го забележи. Затова споделям – дано да ревизират и да видят на бельото си такива петънца, дребни, има ли и в случай че има подобен секрет, да бъде проучен, тъй като по някой път симптом на болестта може да бъде и един секрет от гърдата, без значение от това какъв цвят е той. Някъде хлътвания, придърпвания, дисторция на гърдата – това би трябвало да ги насочи да се извърнат към експерта и да направи проучване, което да изключи заболяване, и да бъде спокойна. Иначе всичко друго – пропущаме, намираме си постоянно някаква причина, че това може да е след раждане, след кърмене, само че не всеки път това са единствено такива хормонални промени. То може да бъде израз и на самото заболяване. 

Благодаря ви доста за информацията, която ни дадохте, и дано да призовем повече дами да вървят на прегледи.  

Да свикнат и да вършат тези профилактични прегледи. Това е тяхното здраве.

Габриела ГЕОРГИЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР