Д-р Жеко Найчов завършва медицина в София през 2006 г.

...
Д-р Жеко Найчов завършва медицина в София през 2006 г.
Коментари Харесай

Ползите от агнешкото

Д-р Жеко Найчов приключва медицина в София през 2006 година Постъпва на работа като ординатор в клиниката по сърдечна и съдова хирургия на МБАЛ " Лозенец ", където работи и до през днешния ден. През 2009 година отпътува за Япония като постоянен докторант в катедрата по хирургия към Хирошимския университет, където пази докторска степен. След завръщането си в България през 2013 година става хоноруван помощник към катедрата по хирургия към Медицинския факултет на Софийски университет " Св. Климент Охридски ". Участва в разнообразни просветителни и научни планове в България и чужбина. Извън региона на хирургията научните му ползи са свързани с проучвания върху лечебните благоприятни условия на разнообразни лекарствени растения.  Всяка седмица доктор Найчов дава отговор на  въпросите на читателите на " Стандарт ".  Пишете ни на адрес:

 
--> Богато е на омега-3 мастни киселини, добър източник на желязо и витамин В12 То е отличен източник на първокачествен, елементарно усвоим и пълностоен протеин
 

Датата на православния Великден се пресмята според от това по кое време се пада първото пролетно пълнолуние и еврейската Пасха. В първия неделен ден, откакто минат и двете, означаваме Възкресение Христово - най-важното за християнската вяра събитие. Тази година се падна относително рано, тъй че българският народ ще има две седмици да си отдъхне преди началото на май, когато идва идната вълна от пролетни празнични дни - Денят на труда и Гергьовден. С две думи, намираме се в сезона на зелената салата и агнешкото.

Започвам с ангажимента, че преяждането и препиването по принцип не е потребно, без значение дали го вършим с нездравословни храни или със здравословни. И различен път съм изтъквал, че няма отровни субстанции, а
има по-скоро отровни дози
Но ми се желае се спра въпреки всичко върху някои здравословни резултати на агнешкото месо, по този начин обичано за доста българи, изключително в тези дни.

Няма смисъл да акцентирам, че агнешкото месо е отличен източник на първокачествен, елементарно усвоим и пълностоен протеин. Всяко нежно месо е такова.

Много по-интересна е мазнината. В агнешкото тя е по-малко в сравнение с в доста по-мазното овнешкото. Като цяло битува мнението, че една от най-нездравословните мазнини, които човек употребява е точно овнешката тлъстина. Дали това е по този начин и до каква степен то е правилно?

От една страна, като всяка животинска лой, лойта е богата на холестерол. Не бих споделил, че ситуацията е по-зле в сравнение с при да речем, свинската мехлем, само че не е и по-добре. Друга неприятна специфичност на овнешката тлъстина е високото наличие на наситени мастни киселини в нея. Какво съставлява това? Всяка молекула лой е формирана от три молекули мастна киселина и една молекула глицерол, свързани по характерен метод. Мастните киселини имат дълга въглеводородна верига, по протежението на която въглеродните атоми са свързани между тях с елементарни, единични връзки, като от време на време на характерни места има двойни връзки, които
изкривяват тези вериги
и придават на молекулата разнообразни особени свойства. Когато има двойна връзка, мастната киселина се назовава ненаситена.

Тези двойни връзки са в общия случай мечтана специфичност, защото човешкият организъм не умее да синтезира такива вериги, а веществата, които се получават при преправянето им са доста значими за вярното действие на нашите органи и системи. Сигурен съм, че всички сте чували за омега-3 и омега-6. Това са мастни киселини, при които двойната връзка се намира на третия и надлежно на шестия въглероден атом, броено от края на веригата. Смята се, че относително дребното ненаситени мастни киселини в агнешкото са точно омега-3, което е хубаво, само че тук има една огромна спогодба. Съдържанието на тези субстанции в мазнината на тревопасните животни е доста мощно подвластно от това какво са яли самите животни. Омега-3 мастни киселини се намират в по-големи количества единствено при пасищно отглеждани агнета.

Колкото повече вериги с двойни връзки има в една лой, толкоз тя е по-течна, само че и по-нетрайна. В случая с овнешката тлъстина, както към този момент казахме, има относително малко. Сигурно сте забелязали по какъв начин наподобява лойта, когато изстине - тя е твърда съвсем колкото шаблон сапун. Единственото позитивно в цялата работа е, че в нея е релативно безвредно да се пържи. Двойните връзки в другите типове мазнини се разграждат в резултат на термичната обработка. При това се образуват някои нездравословни и напряко да си го кажем - канцерогенни артикули. Това е повода множеството

лекари да не предлагат пържените храни
на своите пациенти.
Друга забавна специфичност на овнешката лой е съществуването на така наречен трансмастни киселини. Повечето хора, които се интересуват от здравословен метод на живот са чували по нещо за трансмастните киселини и като цяло славата им не е добра. Съдържат се много в изкуствените мазнини от вида на маргарините и се считат за изключително нездравословни във връзка с атеросклерозата, защото не се усвояват и елементарно се отсрочват дружно с холестерола по стените на съдовете.

За тях се знае, че нормално са плод на изкуствена реакция и не са типични за живата природа, само че когато това се разяснява рядко си спомняме за бактериите, при които постоянно се срещат някои нетипични за растенията и животните субстанции. Подобен е казусът и с трансмастните киселини. Те се създават от богатата бактериална флора в търбуха на преживните животни и заради това се намират в известно количество в тъканите им.

Съществуват доказателства, че тъкмо тези трансмастни киселини освен, че не са нездравословни, само че даже имат някои потребни резултати върху здравето, само че към този момент сведенията по този въпрос са спорни и незадоволителни.

Друг доста значим артикул на бактериалната флора, е витамин В12. Сравнително високото му наличие в месото на преживните животни го прави богат източник на този витамин. И като прибавим също по този начин огромното количество желязо, това трансформира агнешкото месо
изключително уместно за хора с анемия
От останалите значими за здравето субстанции, съдържащи се в агнешкото, коства си да се отбележат детайлите селен, цинк и фосфор.

От изписаното дотук се вижда, че съществена причина за терзания, свързани с агнешкото, е съставът на мазнините. За благополучие, младото агнешко не е чак толкоз мазно, което доста понижава количеството евентуално призната лой. Освен това, множеството българи го ядат не повече от няколко пъти годишно. Мисля, че даже най-вредната и рискова храна не би била проблем, в случай че се поема в такова количество.

Така че, можете да си похапнете агнешко без скрупули, че това би навредило на здравето ви. Една от особеностите, които възпира доста хора от този тип месо, е присъщата му миризма. Действително, въпреки месото от възрастно животно да мирише доста по-силно, за тези, които не понасят това, миризмата е осезаема и при агнешкото. Без да се впускам в кулинарни препоръки, някои подправки като сминдуха биха могли сполучливо да заличат този минус.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР