Д-р Галин Каменов завежда секция „Епидемиология, надзор и ранно оповестяване

...
Д-р Галин Каменов завежда секция „Епидемиология, надзор и ранно оповестяване
Коментари Харесай

Д-р Галин Каменов: 99% от починалите в последната вълна на пандемията са неваксинирани

Д-р Галин Каменов завежда секция „ Епидемиология, контрол и ранно обявяване на инфекции “ в Националния център по заразни и паразитни заболявания. Има опит като боен епидемиолог и в системата на РЗИ. Два пъти е бил заместник-министър на опазването на здравето, отговарящ за публичното здраве. Като специалист, изготвил дисертация по проблемите на актуалните епидемиологични закани, той е един от експертите, на чието мнение по отношение на имунизациите против COVID-19 можем да се доверим. Ето какво споделя той по тематиката пред пресцентъра на на здравното министерство:

Д-р Каменов, за какво е значимо да се имунизираме против COVID-19?

SARS-CoV-2 пандемията е най-сериозното предизвикателство за публичното здраве в модерната история. Здравните и икономическите последици от него се преодоляват мъчно и ще оказват дълготрайно въздействие. Заболяването е съществено и за жалост леталитетът (процентът на умрелите от заболелите) е висок. В България той е към 4%. Освен това самото заболяване постоянно протича тежко и дълготрайно. Създаването на имунизациите против COVID-19 е теоретичен пробив, който уверено оказва помощ в битката с пандемията. Оценява се, че единствено в Съединени американски щати към този момент са избавени стотици хиляди животи след използване на имунизациите. Доказва се, че всички прилагани ваксини са ефикасни и безвредни. Със сигурност те защищават от тежко протичане и гибел. Около 99% от умрелите в последната вълна на пандемията са неимунизирани.

Вие ваксинирахте ли се? Кога и с коя ваксина?

Разбира се, че се имунизирах, още при започване на годината. Не съм последовател на играта „ съветска рулетка “ и пасивно да се надявам, че ще имам късмет болестта ми да бъде леко или че груповият имунитет ще предотврати заразяването. Доволен съм също по този начин, че повлиях на доста близки и познати да преодолеят съмненията си и да се имунизират. Сега съм спокоен, че всички те и фамилиите им са здрави и с дребен риск от заболяване.

Защо хора, които са преболедували COVID-19, се разболяват още веднъж?

Това не е особена изненада, следи се при доста инфекции, само че би трябвало да се знае, че процентът на реинфектираните към този момент е доста невисок. Продължителността на имунитета при известните сезонни коронавируси е сред 6 и 18 месеца. За SARS-CoV-2 се допуска, че ще бъда малко по-продължителен. Силата на имунитета обаче понижава с времето, а и се появяват нови разновидности на вируса, които могат да го преодолеят. Затова се предлага след време и имунизиране на преболедувалите.

Защо се случва по този начин, че някои имунизирани против COVID-19 се разболяват?

Използваните против COVID-19 ваксини са безвредни, успеваемостта им е доста висока и доближава до 95%. Няколко % от хората, нормално с предишни болести, построяват по-трудно имунитет и могат да останат незащитени. Основна причина за развиване на заболяване при имунизирани лица обаче е появяването на новите разновидности. Сега преобладаващият в Европа и у нас Делта вид на вируса в известна степен понижава успеваемостта на имунизациите и в няколко % от имунизираните е допустимо развиването на леко заболяване. Това, което обаче би трябвало да се знае е, че всички имунизирани са предпазени в доста висока степен от тежко заболяване, хоспитализиране и гибел.

Защо при някои хора болестта протича доста леко, в някои случаи даже безсимптомно, а при други води до хоспитализации и дори до съдбовен излаз?

Причините за това не са изцяло изяснени, евентуално значение има дозата на заразяване. Затова използването на защитни маски за лицето е потвърдена ефикасна мярка за предотвратяване и смъкване на риска. С възрастта имунитетът понижава своята мощ и множеството тежки случаи се следят при възрастни и хора със болести, които могат да снижат имунитета. Тези хора са приоритет номер едно за имунизиране. Обратно, децата, което е парадоксално, нормално боледуват леко. Предполага се, че вроденият имунитет при тях работи по-ефективно.

Как да разберeм по кое време е точният миг за имунизация?

Всеки миг е добър за имунизиране. Дори в този момент в хода на четвъртата вълна на пандемията няма противопоказания за осъществяване на имунизация, в противен случай, опитът от предходните талази демонстрира висока епидемиологична успеваемост. През есента се чака увеличаване на циркулацията на грипните вируси и е целесъобразно слагане на противогрипна ваксина на лицата в рисковите групи. Ако някой се колебае коя ваксина да избра, би трябвало да знае, че приоритет в такива случаи се дава на имунизирането против COVID-19, тъй като болестта е по-тежко. Възможно е също по този начин и по едно и също време имунизиране против двете болести.

Коя ваксина да изберем или всяка от утвърдените досега е подобаваща за всеки?

България е една от дребното страни в Европа, в която съществува действителна опция за избор на ваксина. Странно е, че все пак, нашето ваксинално покритие е в пъти по-ниско ниско спрямо другите европейски страни. Изборът на имунизацията би трябвало да се прави взаимно с персоналния доктор, само че авансово би трябвало да се знае, че всички позволени за приложимост ваксини против COVID-19 у нас са високо ефикасни, а сериозните странични реакции са доста редки. Рискът от тях е към 1000 пъти по-нисък от риска от заразяване, което до води до тежко протичане и гибел.

Имате ли догатки от кое място идват тайните теории за COVID-19 и имунизациите против него?

В момента в обществените мрежи се води същинска осведомителна война против имунизациите. Интересно е, че разпространителите на дезинформация стават все по-изобретателни. Например, те цитират статистически данни или информация от научни списания, само че единствено такава, която дава отговор на техните предварителни замисли. Например, приказва се, че в страните с високо ваксинално покритие нарастват случаите на инфектираните. Но това е единствено част от истината, премълчава се, че в огромната част от тях са единствено инфектирани, само че не и заболели, че имунизираните инфектирани нормално не се хоспитализират, а тежките случаи и тези, които приключват със гибел, са извънредно редки. Премълчава се, че съществено болните са извънредно лица, които не са имунизирани. Все отново възходящото доверие към имунизациите по света демонстрира, че голямата част от хората имат вяра в науката и мислят рационално.

А какво ще посъветвате хората, които имат вяра в тайните теории?

Да имат вяра в себе си, да имат лично мнение и да мислят свободно. Да разграничават истината от лъжата. Да знаят, че мълвата е злополучие, което се популяризира стремително. Затова е значимо е да се избират верни източници за информация, изключително в обществените мрежи и непредубедено да се съпоставя информацията от другите източници.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР