Д-р Борислав Матеев е човек, който сбъдва мечти и създава

...
Д-р Борислав Матеев е човек, който сбъдва мечти и създава
Коментари Харесай

Д-р Борислав Матеев, който създава живот

Д-р Борислав Матеев е човек, който сбъдва фантазии и основава живот. Клиничен ембриолог, академични учител и началник на научна лаборатория в клиника за асистирана репродукция в Пловдив. Твърди, че елементарно се вършат бебета в лабораторни условия - стига да знаеш по какъв начин. Клиничната ембриология за доктор Матеев е не просто специалност, а персонална идея. Има дълготраен опит в региона на асистираната репродукция и здравния мениджмънт. Работил е по редица планове свързани с медицината, биотехнологиите, персонализираната и телемедицината. Независим специалист и откривател  е в интернационалните планове и проучвателен изследвания.

През последните години доктор Матеев е зает и с научен план за кариерно консултиране, който обезпечава и достъп на студенти към стажове и образования  в  областта на биотехнологиите, медицината и фармацевтичната промишленост. Организира акции за профилактика и превантивна диагностика на репродуктивното здраве,  участва и в редица дарителски и благотворителни акции с акцент репродуктивно здраве. 

Д-р Матеев е претендент на Демократична България в 16 МИР гр. Пловдив, с преференция №103. С него през днешния ден си приказваме за работата в екип, за новия живот и 

Екипната работа в медицината е изключително значима съгласно Вас, а в политиката?

Екипната работа, взаимозаменяемостта в избрана степен и контролът на качеството и успеваемостта в репродуктивната медицина са сериозно значими и съм изцяло уверен, че в идентична степен това важи и за политиката. Понеже ми е мъчно да избягам от професионалната си обремененост в подтекста на асистираната репродукция, ще дам образец от тази сфера. Той е доста индикативен, тъй като също както във връзка с политиката, остава неусетен от външните за системата хора.

В целия развой по осъществяване на една (дай боже) сполучлива бременност вземат участие хора с разнообразни пълномощия и експертни умения, които работят в най-благоприятен синхрон и целево единодушие. Абсолютно пълноправни и основни функции имат и акушерките, и гинеколозите, и ембриолозите, и анестезиолозите, и анестезиологичните сестри, като всеки от този екип е с доста характерни и сериозно значими умения и роля за триумфа, когато се стигне до една или друга обстановка или събитие. Без изключение! В цялостна степен този модел на екипно съдействие важи и в случай че говорим за политиката –  настоявам го уверено и като човек, който го е видял и който има поради законодателната (и подготвителна) работа в Народното събрание или като активност и оперативна работа в изпълнителната власт. Говоря от позицията на човек с опит и усещания като консултант в МТСП (бел. ред. Министерство на труда и обществената политика).

Качеството на живот на обществото, казвате, зависи от метода и отношението към образованието, опазването на здравето и нововъведенията. В този смисъл - Вие по какъв начин виждате пътя към повишение на качеството на живот у нас?

Няма потребност да откриваме „ топлата вода “, задоволително е да копираме положителните практики и модели, които работят и дават резултан в „ съумелите “- съзнателно не споделям естествените - страни. Има едно разбиране, много експлоатирано от социолози, политолози и обществени антрополози, това е така наречен „ триъгълник на знанието “ - взаимоотношенията сред университетски среди и висшите учебни заведения, действителния бизнес (и работодателите) и другите научно-изследователски институции и субекти. Всъщност съгласно мен съставния елемент тук са и изпълнителната и локална власт.

Най-прекият и бърз път за ефикасна капитализация на продукта на университетските среди - подготвени фрагменти, т.е. човешки капитал, познания, технологии, патенти и прочие -  е реализацията им от бизнеса. Бизнесът (като събирателно понятие) е с максимален интерес и опция да „ капитализира “ тези запаси и това да докара до работни места, високи заплати, плащани налози, обществени и здравни осигуровки, съответната инфраструктура и така нататък, което да докара до „ това качество на живот “, което пък да е предпоставката за основаване на фамилии, раждане и развъждане на деца.

Това работи и в Европа - в Германия от доста, доста години, и в Съединени американски щати, и в Израел, където, доколкото знам, е систематизирана държавна политика в последните 25 - 30 години.   



Към какво ще бъдат ориентирани напъните Ви в областта на опазването на здравето?

Моите персонални цели в тази сфера на политиката са оптимално бързата електронизация/дигитализация на всички процеси по обмяна и обработка на информация в системата на опазването на здравето. Като започнете от това да си запишете час онлайн и електронната рецепта, минете през персоналното здравно досие в електронна среда или формат, до изкуствения разсъдък с всичките му благоприятни условия за приложение Това към момента звучи прекомерно нереално и елитарно, само че в действителност към този момент е технология, която всеобщо се прилага и употребява в всекидневието ни. Удобството на дигитализацията в сферата ние с вас да вземем за пример като консуматори бихме я почувствали в границите на 6 - 12 месеца, чудейки се, за какво сме си причинявали скъпите и неефективни „ аналогови “ неудобства.

Какви законодателни цели си поставяте?

Както споделих, мъчно ми да се откъсна от професионалната си обремененост и като човек, който е бил и „ от двете страни на барикадата “, си давам доста ясна визия за прочувствените, материалните и финансови провокации, пред които са изправени двойките, желаещи да имат деца. Пътят им към обаче минава през усложнени медицински условия. Адекватни обществени и данъчни облекчения са нужна и допустима мярка, която в спомагателна степен ще атестира поддръжката на страната и обществото към тези двойки, в миг, в който тематиката за демографската рецесия стартира да господства и в обществен и в стопански аспект всекидневието ни.

Естествено тематиката с профилактиката  и предварителната защита на така наречен обществено значими болести, както и успеваемостта на доболничната и болничната помощ е също предпочитана и с нужда за законови промени във връзка с методите и правилата им при  финансиране.

Усилията Ви значително са свързани с ориентиране на млади и образовани експерти към кариерно развиване и благоприятни условия за реализация. Как ще продължите да работите в тази посока?

Със сигурност -  както и до момента, само че уверен съм с още по-голям интензитет, тъй като към този момент вървим по утъпкан и потвърдил успеваемостта си път. Синергичните взаимоотношения сред университетски среди, бизнес и адмиситрация са причина за доста бърза реализация и капитализация (в положителния смисъл на думата) на най-важния и скъп запас - хората. В частност на младите квалифицирани хора. Последният план, по който работихме през последните месеци, се осъществя извънредно сполучливо точно с помощта на синхрона и пълноценното взаимоотношение сред моето университетско звено, един интернационален биотехнлогичен колос и с междуведомствено подпомагане от страна на МОН. Изключително сполучлив план, както за студентите участвали  в него, по този начин и за компанията, която след това предложи сходна реализация и в други градове. Това е методът и формулата - съдействие и взаимоотношение за квалифициран човешки капитал, познания, съответна професионална реализация и икономическите изгоди и за обособения субект и за обществото няма да закъснеят в идващите 12 месеца.

Какво е бъдещето на асистираната репродукция в родната здравна действителност? Има ли потребност от промени?

Промяната  към по-добро е съществена причина за еволюционно развиване. Социално публичните и стопански дадености и условия на съвремието ни допускат и постановат смяна на актуалната нормативна база, касаеща асистираната репродукция в подтекста на здравната ни действителност. Както във връзка с адаптирането ѝ към актуалните потребности на обществото ни, по този начин и във връзка с способи и способи за финансиране на проучвания и действия, които до този миг, по една или друга причина, не са били финансирани посредством НЗОК или Министерство на здравеопазването, само че обществената, икономическата и здравна нужда за това е налице.

Къде се пресичат професионалните и политическите Ви цели?

О, отговорът е доста елементарен и къс: в работата за новаторско и финансово обезпечено опазване на здравето, което да обезпечава еднообразно добра и качествена услуга за всички и на всички места из страната. И в политическата ми и в професионална идея – да се раждат повече деца в щастливи фамилии.

На разсъдъка ли се доверявате или на страстите?

В роднинския ми и другарски кръг съм прочут, че във връзка на рождените дни поисквам на всички всякога едно и също нещо: „ Само здраве и повече позитивни страсти!.

И двете неща са функционалност на авансово и в точния момент проявения здрав разсъдък. Клише е, само че ще се съгласите, че е самата истина. По отношение на приноса ми към акцията - пробвах се при всички срещи, диалози и обществени и медийни участия да покажа, че естествената политика може да се прави от естествени хора, искащи да реализират естествени неща и живот за децата си и за фамилиите си тук, в България. Всичко, което е належащо да създадем, е да поизлезем леко от зоната си на комфорт. Или по-скоро - от лъжливото чувство за комфорт и да заявим и проявим гражданска интензивност, започвайки с това да помислим рационално и рационално и да отидем да гласуваме на 2 октомври. 

 
Надежда Йорданова: Участието на дами в политиката повдига качеството й
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР