Д-р Алайлов, пролетта настъпи, а знаем с нея идват оплакванията

...
Д-р Алайлов, пролетта настъпи, а знаем с нея идват оплакванията
Коментари Харесай

„Пролетната умора“ може да се дължи на анемия

Д-р Алайлов, пролетта настъпи, а знаем с нея идват недоволствата от така наречен " пролетна отмалялост ". Тя обаче може да се държи на недостиг на желязо? Как да разберем по кое време би трябвало да го изследваме и какви са стойностите, с цел да не се тормозим?

Пролетта с изключение на с по-хубавото време, разцъфнали дървета и нараснало въодушевление, доста постоянно може да се помрачи от “пролетната отмалялост ”. Зад тази отмалялост могат да се крият доста заболявания, неизявили се досега или ние сме привикнали с досегашните неразположения, само че в един миг започваме да ги усещаме. Често това се получава и с желязо-дифицитните положения. Освен, че може да са свързани с остро или хронично кървене, доста постоянно са в резултат на недоимъчно хранене или непълноценно, незадоволително богата на витамини и минерали храна или затруднено асимилиране на желязото и витамините от храната.
-->
Кога може да се каже, че имаме желязодефицитна анемия и какво тъкмо съставлява положението?

Aнемия e налице при стойности на хемоглобин под 130г/л за мъжете и под 120 г/л за дамите. Железен дифицит може да има и без анемия, когато желязото в кръвта е под 10 мкрмол/Л. Много постоянно тогава се изявяват анемии с недостиг на витамин В12 и фолиева киселина, които с изключение на, че би трябвало да се лекуват от експерт, само че би трябвало и да се наблюдават от експерт - хематолог.

Това са стойности на проучвания, които е значимо да се съветват от доктор, а за пациента е значимо да не се самолекува! Много постоянно зад една почтена " анемия " кръстена от пациента като краткотрайно неразположение или „ пролетна отмалялост “ се крият неизявени или “спящи ” ракови заболявания на стомаха, червата, половите органи или отделителната система. Често откриваме и остри, хронични левкемии и лимфоми.

Много постоянно желязодифицитните анемии, несвързани с ракови болести са сложни за повлияване и са нужни няколко месеца до момента в който се компенсират.

Често при следенето се вършат корекции на приема, по кое време и по какъв начин да се одобряват таблетките, какво да се яде като ежедневна храна и какво да се заобикаля, по кое време е належащо да се вършат венозни стоманени препарати, и да се направи верният избор, самостоятелно за всеки пациент.

Нужно ли е и по кое време би трябвало да се обърнем към експерт хематолог и по какъв начин се лекува желязодефицитната анемия?

Решението за това по какъв начин да се лекува пациента е добре да се вземе от експерт, който ще реши нужно ли е кръвопреливане, тъй като то е краткотрайна мярка и не взема решение в дълготраен проект проблемите. За всеки пациент ние построяваме самостоятелна тактика за диагностика и лекуване, като разчитаме на колаборацията с всички експерти от болничното заведение. Например скоро имахме пациентка, която беше със болки в гърба и тежък болнав синдром - Хб - 48 г/л. В хода на лекуването с кръвопреливане направихме скенер на цялото тяло, биохимични и имунологични проучвания, след консултация с неврохирург и гастроентеролог направихме проекта на проучване и лекуване. 

До какви затруднения може да се стигне, в случай че не я лекуваме и по кое време се постанова болнично лекуване?

Усложненията при лекуване на всички типове анемии могат да бъдат както от предозиране на стоманения препарат, по този начин и от незадоволителното използване на стоманени препарати или витамини, с които се компенсира анемията. За да не остане неразкрито раково заболяване е значимо да преоценим и променим метода при проучванията и лекуването, в случай че резултатите на дадения стадий от лекуването не ни удовлетворява.

Визитка:

Д-р Алайков приключва МА София през 1987г. До 1992г.практикува като участъков доктор и като ординатор в I-во Вътрешно поделение в Хематологичен кабинет на Окръжна болница Сливен " Д-р Иван Селемински ". От 1993г. до 2014г. работи в Окръжна болница „ Св. Анна “ София – в Спешно поделение и Клиниката по Вътрешни заболявания и Хематологичен кабинет. Участва в конгреси по Хематология в България. Има изявления в български и американски научни издания.

Завежда Отделението по клинична хематология в УМБАЛ „ Софиямед “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР