COVID-пандемията удари сериозно парфюмерийната и козметичната индустрия, а оттам и бизнеса

...
COVID-пандемията удари сериозно парфюмерийната и козметичната индустрия, а оттам и бизнеса
Коментари Харесай

Пандемията може да доведе до нулева година за розопроизводството

COVID-пандемията удари съществено парфюмерийната и козметичната промишленост, а оттова и бизнеса с розово масло.

" На прага сме на нулева година за розопроизводството. Голяма част от дестилериите в страната декларират, че не имат намерение да вършат изкупна акция тази пролет. Нямат финансов запас да закупят и преработят розов цвят, а и нямат и потребността да го преработват, тъй като имат залежали количества от предишни акции, които не могат да осъществят ", разяснява пред БНР Христо Николов, ръководител на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ).

От край време у нас има свръхпроизводство на розов цвят и розово масло, като всяка година стопаните се оплакват от ниските изкупни цени, които са на ръба на себестойността. В последната акция са били модифицирани 15 000 тона розов цвят, като от това количество са създадени почти 4000 кг розово масло. В същото време българските търговци продават сред 2000 – 2500 кг розово масло на международните пазари средногодишно. Част от розовия цвят е останал неприбран предходната пролет.

Коронавирусната пандемия в допълнение утежнява бизнеса с розово масло. Заради ограничаващите ограничения внезапно е намаляло потреблението на козметични и парфюмерийни артикули, производни на розата и розовото масло в международен мащаб. Cпopeд маркетинговата ĸoмпaния Nіеlѕеn по време на първата COVID-вълна пpeз пролетта на 2020 г.  пpoдaжбитe нa ĸoзмeтиĸa в cвeтa ca нaмaлeли c 50%, през лятото е имало леко възобновяване, само че на 30% от равнищата преди пандемията.

" Затварянето на комерсиалните центрове и забележителният спад на пасажери по интернационалните летища, където обичайно се купува първокласна парфюмерия и козметика на положителни цени, удари съществено бизнеса. От друга страна, намалелите приходи на огромна част от потребителите доведоха до отвод от покупката на първокласни артикули ", съобщи Христо Николов.

Асоциацията на розопроизводителите заедно със сдружението на розопреработвателите са поискали от земеделския министър Десислава Танева да свика Консултативен съвет по маслодайната роза, на който да се обсъдят ограничения за поддръжка на бранша. Още предходната пролет от ПАРБ сложиха въпроса да се завишат критериите и контролът при производството на розово масло, с цел да възвърне то имиджа си на международните пазари.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР