„COVID-19 нанесе непоправими щети на здравната система, мина през нея

...
„COVID-19 нанесе непоправими щети на здравната система, мина през нея
Коментари Харесай

Проф. Гетов: При Омикрон симптомите се развиват за 3-4 дни, а при сезонния грип всичко се случва за ден

„ COVID-19 нанесе непоправими вреди на здравната система, мина през нея като тир”.

Това съобщи пред NOVA проф. Илко Гетов, представител на България в Европейска организация по медикаментите.

„ Експертите от дълго време се тормозим от това, което ни чака. Крайно време е към този момент и политиците да се притеснят – подценяват имунизацията, а изгодата от нея е неоспорима”, безапелационен бе професорът.

Той удостовери, че новият вид на ковид - Омикрон, минава по-леко, само че е доста по-заразен от Делта разновидността. Проф. Гетов прикани още при първи признаци – раздразнение в гърлото, отмалялост и изнемощялост, хората да останат у дома и да си създадат тест.

„ В момента, в който един човек се почувства изтощен, спи зле, има драскане в гърлото и носоглътката, е хубаво да си остане у дома, да си направи тест, с цел да спрем разпространяването на вируса”, разясни той.

При Омикрон признаците се развиват в границите на 3-4 дни, а при сезонния грип всичко се случва за ден, посочи представителят ни в ЕМА.

По мотив слагането на бустерни дози от имунизациите против COVID-19, той предложи:

„ Ако имате първа игла от векторна ваксина – тази на AstraZeneca, бустерната доза би трябвало да е от осведомителна РНК ваксина – Pfizer или Moderna. Ако пък имате две дози от РНК имунизациите и са минали повече от три месеца от последната игла – можете към този момент да си сложите бустер от същия препарат. Хубаво е това да стане от три до шест месеца след цялостен имунизационен цикъл. При децата към момента не се позволява слагане на бустерна доза”.

„ Трябва да продължат ограниченията, само че не да вкарваме нов локдаун, а да съблюдаваме актуалните противоепидемични правила – носене на маски, лимитирани обществени контакти, постоянно проветряване на пространствата и регулярна дезинфекция”, счита проф. Гетов.

„ България чака доставка на 50 000 дози от перорални медикаменти против COVID-19 с общоевропейски контракт, само че те са на друг стадий от разрешаване за приложимост в Европейски Съюз. Тези медикаменти е едва евентуално да ги има в аптеките. Очаква се да ги получим след месец март. Те се одобряват в първите дни на заразяване”, посочи професорът.

Той изясни, че има няколко разновидността за тяхното разпространяване – първият е да ги има в Коронавирус центровете и при персоналните лекари. Друг вид е да са налични в районните здравни инспекции и в лечебните заведения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР