COVID-19, които след това са ваксинирани срещу вируса, могат да

...
COVID-19, които след това са ваксинирани срещу вируса, могат да
Коментари Харесай

Кой може да дарява реконвалесцентна плазма за лечение на COVID-19?

COVID-19, които по-късно са имунизирани против вируса, могат да дарят реконвалесцента плазма. Това изяснява пред ръководителят на Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия проф. Румен Попов.

Реконвалесцентна плазма подаряват и жителите, които са изкарали болестта. Изграждането на имунитет против COVID-19 е друго при преболедуване с пряк конфликт с инфекцията и имунизиране, поради това и кръвна плазма не могат да подаряват тези, които са единствено имунизирани против коронавирусната зараза.
 Защо е значимо да даряваме кръвна плазма за лекуване на COVID-19? (ВИДЕО) Защо е значимо да даряваме кръвна плазма за лекуване на COVID-19? (ВИДЕО)
Расте броят на искащите да дарят кръвна плазма за лекуване на Ковид-19. Откриваме Пеньо Георгиев в Центъра по трансфузионна хематолог...

Към момента от ВМА нямат дефицит и проблем с количествата плазма. През релативно спокойните лято и есен и сега имат нужните количества за лекуване. Освен това съумяват да оказват помощ и на други лечебни заведения от цялата страна. „ Винаги сме го правили от началото на пандемията, вършим го и в този момент “, споделя проф. Попов. По думите му това е по този начин, тъй като през по-спокойните месеци кръвният център не е спрял да работи освен в София, само че и във Варна, Пловдив, Плевен и Сливен.

Проф. Попов изяснява, че има дребна смяна в условията във връзка с общоприетото кръводаряване. Според новите такива, всеки с РНК-ваксина може да подари кръв 48 часа след слагане на дозата, в случай че няма нежелани реакции. Ако се появят такива, би трябвало да изчака 7 дни след имунизацията. По отношение на векторните ваксини условието е 28 дни след слагане на съответната доза.

„ Покрай плазмата и пандемията забравихме да приказваме за кръводаряването, а в действителност лекуването на доста хора с кръв и кръвни артикули е животоспасяваща процедура. Затова се обръщам към всички здрави български жители на възраст сред 18 и 65 години да създадат по този начин, че постоянно да подаряват кръв. Само по този начин ние можем да реализираме мечтаната национална трансфузионна сигурност в нашата страна. Друг път няма. Това избавя човешки живот “, приканва експертът. Според него би трябвало повече старания от страна на хората да вършат този безплатен и човечен акт на съпричастност. Специалистът твърди, че във ВМА съумяват да се оправят с количествата кръвни банки, които имат.

За септември кръводарителите са стигнали рекордни стойности. „ 800 кръводарители на месец не се е случвало в съвсем 30-годишната история на военния кръвопреливен център. Работим интензивно да привличаме хората “, споделя проф. Попов. По думите му през октомври броя им е малко по-малка. Той прецизира, че ВМА има доста изнесени екипи за кръводаряване във военните формирования. Българската войска постоянно подарява кръв и оказва помощ на доста нуждаещи се. „ Имаме хора от армията, които през годините подаряват над 20 пъти кръв “, споделя експертът. Всъщност малко над половината от кръводарителите през септември са точно военнослужещи.
 Спад в броя на новите случаи на COVID-19, понижават и настанените в лечебни заведения Спад в броя на новите случаи на COVID-19, понижават и настанените в лечебни заведения
Броят на новите случаи на коронавирус намаля и като безусловно число, и като %. 3853 са новооткритите случаи за 10 ноем...

През пролетта от ВМА стартираха акция „ Бъди един от нас! Дари кръв – избави живот! “. В нея те приканиха всички жители, чието здравословно положение разрешава, да оказват помощ, дарявайки кръв. Тогава се означи намаляване в броя на безвъзмездните кръводарители. А всекидневно от преливане на кръв и кръвни артикули се нуждаят доста пациенти от разнообразни клиники, които претърпяват неотложни оперативни интервенции, разяснява тогава проф. Румен Попов. Той акцентира, че задачата на Центъра за трансфузионна хематология на Военномедицинска академия е да пази живота и здравето на пациентите, обезпечавайки ги с кръв и кръвни артикули. Тази задача се извършва още от основаването на центъра през 1993 година Мисия, с която екипът се оправя повече от сполучливо – за последните 15 години кръводарителите във ВМА са се нараснали с близо 90%.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР