COVID-19 бе причината за главозамайващия ръст на безработицата у нас.

...
COVID-19 бе причината за главозамайващия ръст на безработицата у нас.
Коментари Харесай

След COVID-19: Как държавата ни помага да стартираме свой бизнес

COVID-19 бе повода за главозамайващия растеж на безработицата у нас. Ситуацията се утежни след въвеждането на изключителното състояние на 13 март. Властта поде серия от дейности, с цел да свие безработицата. Положително се отрази и разхлабването на ограничаващите ограничения в края на май. А през юли нивото на безработица е 10,6%, като то понижава с 0,1 процентни пункта по отношение на юни.

Заради COVID-19 и с цел да помогне на безработните да излязат на пазара на труда, от Агенцията по заетостта лансираха една забавна мярка, залегнала по принцип в законодателството.

Това е опцията да се вземе вкупом цялото дължимо обезщетение за безработица, което да послужи като стартов капитал за стартирането на бизнес.

Венелина Христова от гр. Монтана е една от стотиците безработни, която пък съумява да сбъдне фантазията си с помощта от страната. Тя губи работата си тъкмо поради COVID-19, което я принуждава да се запише в Бюрото по труда. Оттам обаче й изясняват за опцията за личен бизнес и Венелина не се замисля. Пред Novini.bg Венелина сподели, че оценя тази опция. Тя прави бизнес проект, кандидатства и е утвърдена.

"Не чаках, тъй като тук в нашия край има висока безработица, само че се случи ", показа собственичката на новия козметичен салон.

Венелина употребява средствата за основаване на микропредприятие по насърчителната мярка за предприемачество по член 49, алинея 1 от Закона за поощряване на заетостта.

От Агенцията по заетостта разясниха пред Novini.bg, че с цел да няма злоупотреби стартиралият бизнес се следи както в интервала на деяние на контракта, който се подписва сред бизнесмена и съответната дирекция „ бюро по труда”, в която е регистриран, по този начин и по-късно.

Договорът с безработно лице, което взема едновременно компенсациите си за безработица, изисква стопанската активност да се реализира най-малко в интервала, през който безработното лице би получавало тези компенсации. А договорът с безработно лице, започващо активност като микропредприятие се подписва за най-малко 12 месеца, като при прилагане на спомагателни услуги може и да се удължи с няколко месеца.

След приключването на тези контракти, настоящо се следи устойчивостта на новосъздадените преди 2 или 3 години нови бизнес единици.

Например, осъщественият през 2019 година мониторинг сподели, че 62% от безработните, стартирали през 2016 година, не престават да реализират и развиват личния си бизнес, който са стартирали надлежно преди 3 години.

Близо ¾ от почналите бизнес през 2017 година (74%) не престават независимия си бизнес като микропредприятие през 2019 година, т.е. 3 години след стартирането му, обясниха още от Агенцията.

По-голямата част към този момент имат нает личен състав, като 2 от новостартиралите компании, към този момент са минали в категорията „ малко предприятие” по повод съществуването на нает личен състав над 10 служащи или чиновници.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР