© Юлия Лазарова Още по темата Вечерни новини: Министър предлага

...
© Юлия Лазарова Още по темата Вечерни новини: Министър предлага
Коментари Харесай

Вечерни новини: София иска да бори шума със спорни мерки, руски полковник е отровил Скрипал

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Вечерни вести: Министър предлага повече заплащания за здраве, КЕВР ще взема решение за енергийните покупко-продажби

И още: Съдът е запорирал имущество на Трайчо Трайков; Ryanair анулира 190 полета поради стачки в петък; Скандалът с присъединяване на Ванко 1 във " Вип брат "
26 сеп 2018
Вечерни вести: И Каракачанов в борба против повишаването на хляба, Франция смъква налози от 2019 г

И още: Красимир Влахов ще е парламентарната кандидатура за Конституционния съд; Борисов в ООН; Основателите на Instagram напущат Фейсбук
25 сеп 2018 Политическият ден в България окуця още предиобед, откакто съвещанието на Народното събрание пропадна поради неналичието на кворум. Новини липсваха и от страна на държавното управление, до момента в който продължава визитата на премиера в Ню Йорк за Общото заседание на Организация на обединените нации.

Иначе българските медии записаха следващ случай на атакуван публицист в хода на работата му - този път кореспондент на " Господари на ефира " е бил обичай от охранители в склад за храни, който е проверявал по следствие. В същото време пък английски проверяващ уебсайт роди забавна и значима вест, като съгласно разкритията му един от двамата руснаци, заподозряни за отравянето на Скрипал е полковник от ГРУ под прикритие.

НАЙ-ВАЖНОТО

Общинарите в София одобриха ограничения за ограничение на шума със подозрителен резултат

Столичният общински съвет одобри през днешния ден нова разпоредба за публичния ред след близо година разискване и редакции. Основните забрани в нея засягат шума, който съгласно локалната власт е огромният проблем на хората. Затова и повдигането на звук в домовете, навън и от градежите е неразрешено в часовете за отмора - от 22 до 8 и от 14 до 16 в работни дни, а за градежи - от 9 до 21 ч. Глобите са от 100 до 300 лв..

Неясни дефиниции и неналичието на задоволително пълномощия на общинските чиновници обаче слагат под въпрос успеваемостта на новите правила. Оказва се, че в наредбата формулировка за " звук от домашни действия " няма, с такава липсва и в Закона за шума. Това дава опция за обжалване на издадените наказателни постановления в съда. Според вносителите локалната власт не може да вписва формулировка, преди да бъде направена такава на законово равнище. Дотогава на процедура действието на на наредбата ще е един тип блокирано.

" Екскурзиантът " Боширов, обвинен за отравянията с " Новичок ", се оказа съветски полковник съгласно медиа

[Reuters]

Единият от двамата руснаци, упрекнати от Лондон за отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал, е полковник Анатолий Чепига от ГРУ, награден с медал от Путин, а не " Руслан Боширов ", както го разпознава английската полиция. Това твърди проверяващият уебсайт Bellingcat. Чепига е бил разпознат по паспортна фотография, която уеб сайтът има от изтекли съветски бази данни.

Полковник Анатолий Владимирович Чепига е служил в Чечня и Украйна и е притежател на медал " Герой на Руската федерация " от 2014 година (вероятно за интервенция в Украйна). 39-годишният мъж е служил в специфичните сили под командването на съветската военна разследваща работа, по-известна като ГРУ. За това време е получил над 20 ордена. Смята се, че е трансфериран в Москва през 2009 година, където приема подправената идентичност " Руслан Боширов " и работи под прикритие до през днешния ден. От изданието споделят, че скоро ще разпознават същинската идентичност и на другия обвинен - " Александър Петров ".

Германия ще е хазаин на Евро 2024

Германия ще бъде хазаин на европейското състезание по футбол през 2024 година Страната завоюва правото да провежда шампионата в конкуренцията на Турция. Германия ще одобри европейско състезание за повторно след 1988 година Досега единствено три страни са били домакини на шампионата повече от един път - Италия през 1968 и 1980 година, Белгия през 1972 и 2000 година и Франция през 1960, 1984 и 2016 година

Германия и Турция бяха единствените два претендента за Евро 2024 година Гласуването, в което участваха 16-те членове на изпълнителния комитет на УЕФА, се състоя през днешния ден на съвещание в Нион. Германската кандидатура завоюва с 12:4 гласа.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Протести против визитата на Ердоган в Германия


Големи митинги против Ердоган се чакат в Берлин и Кьолн във връзка визитата на турския президент в Германия, което ще стартира публично на следващия ден, въпреки той да дойде в страната през днешния ден следобяд. Ердоган ще се срещне с немския президент, както и с Меркел и ще търси запляне на влошените в последно време връзки сред двете страни.
В коментар за в. " Франкфуртер алгемайне цайтунг " той споделя, че желае да бъде обърната нова страница в германско-турските връзки и предизвестява за повишаването на крайнодесния екстремизъм и ислямофобия в Германия и Европа.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Тайфунът " Трами " доближава Япония


Нов супертайфун на име " Трами " се образува в Тихия океан на запад от Филипините. Снимката е направена от Международната галактическа станция, а супертайфунът доближава Япония.

[NASA/Reuters]

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Новите пътища би трябвало да се проектират съгласно интензивността на трафика за интервал от 30 години, планува новата Наредба за планиране на пътища, която към този момент е обнародвана в Държавен вестник. С нея се вкарват повишени условия за отводняване на пътното платно, с цел да се избегне събирането на вода и основаването на условия за " аквапланинг ".

Повече от половината работещи българи – 50.5%, не знаят нито един непознат език , сочат данни от разбор на Евростат. Поне един непознат език употребяват към 33%, с два езика боравят към 14%, а с три - към 3%. В Европейски Съюз има единствено още три страни, в които огромна част от популацията в трудоспособна възраст не употребява непознати езици, само че делът им е по-нисък: Унгария - 42%, Румъния - 36% и Англия - 35%.

Пленумът на Върховен административен съд разгласи за противоконституционно противоположното деяние на закона " Пеевски " за банковата неплатежоспособност и по този начин се причисли към сътрудниците си от Върховния касационен съд, които по-рано тази година нападнаха закона пред Конституционния съд. Законът " Пеевски " за КТБ цели улеснение на синдиците при водените от тях каузи за обезсилване със задна дата на прихващанията и цесиите.

НЕЩО ЛЮБОПИТНО

Венеция възнамерява цялостна възбрана за носене на алкохол през нощта, даже в чанта

Фотограф: Manuel Silvestri
Венеция стартира борба с пиенето на алкохол нощем по улиците и възнамерява да забрани напълно носенето на бутилки по улиците. Мерките са част от напъните на града да поддържа някакъв ред макар потоците туристи, които го наводняват. Милиони посещават всяка година историческия център на Венеция, в който живеят единствено 55 000 души.
Градът обмисля санкции за всеки, в който откри алкохол след 19:00 - даже запечатан в пазарски чанти. Полицията твърди, че няма желание да стопира венецианците по пътя си откъм магазините, а хората във очевидно нетрезво положение, които носят в себе си още алкохол.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Мерките против замърсяващите коли в София се оказват проформа

Една от главните ограничения на Столична община за битката с мръсния въздух в София, ориентирана против замърсяващите коли, са проформа и не се ползват. Това излиза наяве от отговори на Министерство на вътрешните работи по Закона за достъп до социална информация на въпроси на " Медиапул ". От началото на годината до август полицията е проверила 1450 автомобила, като от тях са спрени от придвижване едвам 15. Седемте датчика за замерване на нездравословните излъчвания на колите, които Столичната община купи за Пътна полиция, работят единствено с бензинови мотори, само че не и дизелови, които се смятат за по-замърсяващи. А инспекции на пътя пък не са правени, въпреки и това да беше концепцията, за пазаруването на устройствата.Така закупените със 70 хиляди лева от бюджета на София газанализатори очевидно е било повече спешен пиар в сравнение с действително желание за справяне с казуса.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР